Aangifteprogramma in braille
Aangifteprogramma De ruim 600.000 blinden en slechtzienden in Nederland kunnen vanaf dit jaar volledig zelfstandig elektronisch belastingaangifte doen. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst is namelijk sinds dit jaar geschikt voor computers met een brailleleesregel, spraakmodule of vergrotingssoftware.


Tot dusver was het aangifteprogramma niet geschikt voor gebruik door blinden en slechtzienden. Zo waren onder andere invulvelden en aankruisvakjes niet goed terug te vinden op de braille leesregels en via tekstvergrotingsprogrammas en werden teksten op het scherm niet in de juiste volgorde voorgelezen.


Belangenvereniging Viziris trok hierover al enkele jaren geleden aan de bel bij de Belastingdienst. De aanpassing van het programma bracht echter grotere technische problemen met zich mee dan verwacht. Daarom hebben Viziris, Bartim us Accesibility en de Belastingdienst de afgelopen tijd nauw samen gewerkt om deze problemen op te lossen.


Het aangifteprogramma inkomstenbelasting 2006 is geheel toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen zelf hun aangifte invullen zonder hulp uit hun omgeving, of van een belastingadviseur.


Veel softwareproducenten ontwikkelen in toenemende mate ontoegankelijke software. Het gaat om educatieve software voor scholen, databases voor hoger onderwijs en bedrijfsleven en allerlei internet diensten voor de burger.

Bron: Ministerie van Financin 2 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant