Achterstand van 25 000 formulieren bij kinderopvang
kinderopvang DEN HAAG - De belastingdienst heeft bij de verwerking van de tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang een achterstand van ongeveer 25.000 formulieren.


Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financin) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. De fiscus heeft nog vragen over deze ingevulde formulieren, maar vanwege de automatiseringsproblemen is de gebruikelijke brief van de belastingdienst voor verdere uitleg veelal achterwege gebleven.


De komende week kunnen de betrokken ouders een telefoontje van de belastingdienst ontvangen die gaat proberen de achterstanden voor 15 april weg te werken.


Dan gaat het volgens de fiscus overigens om ongeveer 30 procent van de ouders. In de overige gevallen slaagt de belastingdienst er hoogstwaarschijnlijk in om de ontbrekende informatie, zoals bijvoorbeeld een sofinummer, zelf te achterhalen.


De staatssecretaris erkent dat de verwerking van de aanvragen moeizaam verloopt. Er geldt een wettelijke termijn van acht weken waarbinnen de fiscus moet reageren, maar daar ging de belastingdienst de afgelopen tijd in de meeste gevallen overheen.


Inmiddels gaat het beter, aldus De Jager. Aanvragen en wijzigingsformulieren die nu binnenkomen, kunnen binnen acht weken worden verwerkt.


Maandag trok de belangenvereniging voor ouders, BOinK, aan de bel. Volgens haar is de fiscus zo traag met het uitbetalen van de tegemoetkoming dat veel ouders de rekening van het kinderdagverblijf niet meer kunnen betalen. De tegemoetkoming gaat vaak om duizenden euro's per jaar. Als gevolg daarvan blijven kinderdagverblijven met onbetaalde rekeningen zitten, aldus BOinK.


Staatssecretaris De Jager wijst erop dat ouders een spoedbetaling kunnen aanvragen. Hij zet extra mankracht in om ervoor te zorgen dat die betalingen binnen de afgesproken tijd van tien dagen worden verwerkt. Dat lukte de laatste tijd namelijk niet. Sinds december vorig jaar hebben ongeveer 2500 ouders een spoedbetaling ontvangen.

Bron: Volkskrant 28 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant