Belastingaangifte ook voor blinden mogelijk
Belastingaangifte Het heeft een tijdje geduurd voordat de fiscus in actie kwam, maar nu is de blinde Roel van Houten met recht trots op de Nederlandse belastingdienst. Ze zijn een lichtend voorbeeld voor heel Europa, stelt hij. De reden voor deze lofzang? Het aangifteprogramma voor de inkomstenbelasting 2006 is geschikt gemaakt voor blinden en slechtzienden.


De aangifteprogrammas waren totaal ontoegankelijk voor mensen met een brailleleesregel, een spraakmodule of vergrotingssoftware. Hierdoor werden mensen met een visuele handicap, dat zijn er zon 625.000, gedwongen om een belastingadviseur in te schakelen, vertelt Van Houten, die beleidsmedewerker is bij Viziris, de belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden.


Een verzoek of slechtzienden de kosten van een adviseur vergoed konden krijgen werd in 2004 afgewezen, maar de belastingdienst maakte er wel werk van: ze beloofden de problemen voor de aangifte van 2006 structureel op te lossen.


De computerprogrammeurs van de fiscus gingen aan de slag, en testten de aanpassingen uitvoerig uit. Dat is wel nodig, want ziende programmeurs zien niet altijd wat de problemen zijn waar wij tegenaan lopen, verklaart Van Houten. Zo werk ik met een brailleregel. Daar zitten maar 40 letters op, waarmee je naar een heel scherm moet kijken. Dan ben je altijd het overzicht kwijt, zeker wanneer je een hokje moet aanvinken dat helemaal rechts staat, terwijl de omschrijving daarvan helemaal links staat. Dat soort problemen zijn nu verleden tijd.


Het aangifteprogramma detecteert automatisch of er braille-, spraak-, of vergrotingssoftware wordt gebruikt. Als dat het geval is, worden de formulieren op de meest toegankelijke manier gepresenteerd. Bovendien kan het contrast worden verhoogd en de letters worden vergroot ook handig voor wie een leesbril heeft.


Van Houten gaat nu voor het eerst zelf zijn aangifte invullen. Al laat ik het voor de zekerheid nog even nakijken. Ik vertrouw mezelf niet helemaal, en de gebruiksvriendelijkheid van het programma kan nog wel wat worden verbeterd.


Toch hoor je Van Houten niet klagen: Ontwikkelaars van computerprogrammas maken steeds vaker voor blinden ontoegankelijke software, maar de belastingdienst heeft laten dat het ook anders kan. Ze hebben het een stuk makkelijker gemaakt!

Bron: Overgeld.nl 2 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant