Belastingdienst begint nieuwe jacht op zwartspaarder
Belastingdienst De Belastingdienst begint een breed onderzoek naar Nederlandse zwartspaarders in het buitenland. Dat concluderen belastingadvocaten, nadat de fiscus klanten van Van Lanschot Bankiers heeft opgeroepen om verzwegen vermogen op Luxemburgse rekeningen alsnog op te geven. Volgens advocaten hengelt de fiscus naar bekentenissen van rekeninghouders. De advocaten eisen in rechtszaken dat de fiscus het zwart sparen eerst hardmaakt. De Belastingdienst beschuldigt mensen zonder feiten te noemen, aldus fiscaal advocaat Mark Hendriks. Juridisch zijn deze hengelacties uiterst twijfelachtig.


De fiscus vermoedt bij een honderdtal Nederlanders belastingontduiking via Luxemburg, dat een bankgeheim kent. Sinds 2002 leverde de jacht op zwartspaarders ruim 390 miljoen op. De inspectie noemt in een brief van 7 maart dat onderzoek gestart is naar Nederlanders die in het buitenland een rekening aanhouden. De fiscus dreigt met een navordering tot twaalf jaar terug, 100% boete en strafvervolging door het openbaar ministerie. Tot nu toe meldden zich bij belastingadvocaten zonder uitzondering Van Lanschotklanten.


De geadresseerden komen waarschijnlijk uit een gestolen dossier bij Van Lanschot. Daarmee heeft een afperser in 1998 en eind 2006 geprobeerd de bank te chanteren. Het lijkt erop dat de namen- en rekeninglijst daarop bij de fiscus zijn beland. Die noemt de informatie betrouwbaar.


Dat de fiscus zwart geld wil opsporen, kan ik begrijpen. Maar dat moet dan wel volgens rechtsregels gebeuren, gebruik van gestolen materiaal is dan twijfelachtig, zegt fiscaal advocaat Karel Leget. Als de Nederlandse overheid zich inlaat met criminele en diefstalpraktijken, zoals de gestolen dossiers, waar gaan we dan als rechtsstaat naartoe, zegt Hendriks.


Vanwege de dwingende toon van belastinginspecteurs werken veel gefortuneerde Nederlandse klanten toch mee. Absurd en schandalig wat de fiscus hier doet. Bij wet moet de inspecteur feiten noemen, zegt de Hilversumse advocaat Sam Bharatsingh, die namens zestig klanten rechtszaken overweegt. Je mag toch weten waarvan je beschuldigd bent? Met elk aangeleverd detail trekken klanten zelf de strop om hun nek aan. De fiscus heeft geen enkel detail. Houd dus je mond: vraag de fiscus wat ze precies willen. Dat moet de fiscus melden.


De actie met Van Lanschotklanten lijkt een proef, vermoedt fiscaal advocaat Karel Leget. De fiscus lijkt bezig met phising: kijken wat er loskomt nadat ze deze brief is gestuurd. Juridisch is deze methode omstreden. Dit is omkering van de bewijslast, zonder dat mensen mogen zien waarvan ze worden beschuldigd. Al sluit ik niet uit dat de Belastingdienst later wel met belastende informatie komt.


Voor grote zoekacties werken de Belastingdienst en het openbaar ministerie met draaiboeken, met in detail de tactieken om het zwarte geld terug te halen. Niet toevallig, aldus advocaten, is het oude draaiboek drie weken terug afgeschaft. De Belastingdienst wil niets over de nieuwe strategie kwijt.


Hendriks: De fiscus zegt dat het nu bij Van Lanschot om een enkele zaak gaat, maar dat gelooft niemand: die brief lijkt een eerste test van het nieuwe draaiboek waarmee veel meer zoektochten naar rekeningen zullen beginnen.


Van Lanschot Bankiers wil inhoudelijk niet reageren.

Bron: Overgeld.nl 27 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant