Belastingdienst blundert in onderzoek zwart geld
Belastingdienst De Belastingdienst heeft per ongeluk gevoelige informatie openbaar gemaakt over een onderzoek naar Nederlanders met zwart spaargeld in Luxemburg. Dat meldt de Volkskrant woensdag. Hierdoor zijn de naam van de bank waar onderzoek is gedaan, Van Lanschot, en de wijze waarop de Belastingdienst de informatie verkreeg uitgelekt.


De fiscus publiceerde vorige maand in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur het 'draaiboek van de landelijke actie Bank zonder Naam' op zijn website. De Belastingdienst maakte gevoelige informatie onleesbaar met zwarte balken. De vertrouwelijke gegevens zijn volgens de Volkskrant echter weer makkelijk leesbaar te maken. Door de blunder is nu openbaar hoe de dienst informatie over Nederlandse clinten van Van Lanschot achterhaalde. Belastingontduikers kunnen nu dus weten hoe de fiscus zijn gegevens verzamelt en het onderzoek eventueel bemoeilijken.


De Belgische justitie stuitte bij een huiszoeking van een verdachte op de informatie. Het betrof informatie uit de administratie van Van Lanschot zoals namen, rekeningennummers, banksaldi en aandelenportefeuilles. De Belgen droegen daarop de gegevens over aan de Nederlandse Belastingdienst.


Van Lanschot zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat de Belastingdienst onzorgvuldig heeft gehandeld. De bank wil niet zeggen of zij een rechtzaak tegen de fiscus aanspant.

Bron: De Pers 16 mei 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant