Belastingtelefoon over schreef bij digid
Belastingtelefoon Een medewerker van de Belastingtelefoon had niet mogen zeggen dat mensen de DigiD van een ander kunnen gebruiken om hun aangifte te ondertekenen. Mensen die hun 'digitale identiteit' kwijt zijn of niet tijdig hebben aangevraagd of geactiveerd, zouden het advies hebben gekregen de DigiD van iemand anders te gebruiken. Volgens Gera van Weenen, woordvoerder van de Belastingdienst, staat in de richtlijnen dat deze informatie niet met bellers mag worden gedeeld.


Sinds dit jaar moeten mensen hun aangifte ondertekenen met de DigiD, een inlognaam en een wachtwoord. De bedoeling is dat de DigiD uiteindelijk voor alle overheidsinstellingen wordt gebruikt, zodat vertrouwelijke informatie veilig kan worden verstuurd. Wie voor hulpbehoevenden belastingaangifte doet, mag voor het gemak ondertekenen met zijn eigen DigiD. Daarover zijn onder meer met ouderenbonden afspraken gemaakt. Volgens de woordvoerder wordt gekeken of de DigiD volgend jaar voor iedereen verplicht kan worden gesteld.


Van Weenen verwacht geen fraude van mensen die hun eigen DigiD onder een aangifte zetten en zo geld terugvragen. Er moeten namelijk specifieke gegevens als sofinummer en jaaropgaven worden ingevuld. Zij benadrukt dat er Belastingdienst achteraf misbruik kan ontdekken.

Bron: De Pers 4 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant