Belastingvoordeel voor topsporters
Belastingvoordeel DEN HAAG - Mochten Ireen Wst en Sven Kramer dit weekend bij het WK-schaatsen in Heerenveen naast het goud grijpen, dan hebben zij tch nog reden tot juichen. Dankzij een arrest van de Hoge Raad hebben topsporters als Kramer en Wst er sinds gisteren een aantrekkelijk belastingvoordeel bij gekregen. Op de dagen dat zij zich voor bijvoorbeeld trainingen of toernooien in het buitenland bevinden, hoeft voortaan geen belasting meer betaald te worden.


Voor schaatsers en wielrenners kan dit voordeel oplopen tot enkele tienduizenden euros per jaar. Toppers uit de tennis- en voetbalwereld kunnen er zelfs tonnen op vooruit gaan.


Dit voorspelt Ernst & Young belastingadviseurs, die namens ex-schaatser Jakko Jan Leeuwangh tot aan het hoogste rechtscollege van ons land door procedeerde om deze uitspraak te behalen.


Het arrest van de Hoge Raad heeft betrekking op de fiscale behandeling van het vaste salaris dat sporters genieten, maar waarschijnlijk ook op hun inkomsten uit sponsorcontracten. Met de nieuwe uitspraak zet de Hoge Raad de fiscale behandeling van deze inkomsten op n lijn met in het buitenland verdiend prijzengeld. Ook daar dient de Nederlandse fiscus in veel gevallen van af te blijven.


Indien het land waar de sporters zich bevinden geen belasting heft over hun verdiensten, en dat geldt voor hl veel landen, dan mag Nederland dat evenmin, licht Wiebe Brink van Ernst & Young toe.


Sporters dienen voortaan bij hun belastingaangifte op te geven hoeveel dagen zij in het buitenland actief zijn geweest. Indien dat bijvoorbeeld Engeland, Spanje, Japan of aanstaand WK voetbal gastheer Zuid-Afrika betreft, betalen zij over die periode nul procent belasting.


Voor de schatkist pakt het sporters-arrest van de Hoge Raad minder prettig uit. Als gevolg van het belastingvoordeel kan de fiscus nu jaarlijks vele miljoenen euros minder inkomsten tegemoet zien.

Bron: Telegraaf 10 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant