Bespaar op auto van de zaak
Bespaar Voor veelrijders is het priv-gebruik van een leaseauto ongetwijfeld een goedkope oplossing. Maar wie geen kilometervreter is, moet toch maar eens de rekenmachine erbij pakken.


Brandstof, verzekeringen, schades, wegenbelasting, onderhoud, aanschafkosten en rente over een eventuele lening om de aankoop te bekostigen; er zijn tal van redenen waarom autorijden zo duur is. Leaseautorijders hebben daar geen last van: de baas betaalt. Maar niet alles.


De beruchte fiscale bijtelling kan flink in de papieren lopen 22% van de catalogusprijs van de auto wordt bij het loon opgeteld en ook moeten sommige leaserijders hun werkgevers een eigen bijdrage betalen. Dat is allemaal nog wel te doen als de leaseauto een bescheiden modelletje is la de Daihatsu Cuore of de Peugeot 107. Een autootje van 10.000 euro bij een modaal inkomen levert een bijtelling op van 75 euro per maand.


Feit is, veel leaserijders rijden een grotere auto. Een beetje middenklasser van rond de 25.000 euro kost al gauw 190 euro per maand. Met de eigen bijdrage, als de werkgever die verlangt, is dan nog geen rekening gehouden.


Rekensommetje

Even een rekensommetje:


Een middenklasser, cataloguswaarde 25.000 euro.

Eigen bijdrage die aan de werkgever betaald moet worden voor het privgebruik: 100 euro per maand.

22% van 25.000, gedeeld door 12 (maanden) = 458 euro bruto per maand.

De eigen bijdrage van 100 mag daar weer van worden afgetrokken = 358 euro bruto.

Netto, na belastingen, kost deze auto zn 250 euro per maand.


Nog steeds is de doorsnee leaserijder goedkoop uit in vergelijking met zijn medeweggebruikers die de auto zelf moeten betalen. Wie de kosten toch nog wil drukken, heeft de volgende mogelijkheden.


Actiemodellen

Leasebedrijven hebben nog wel eens actiemodellen of gebruikte leaseautos die nog een paar jaar meekunnen. Vaak zijn deze autos goedkoper.


Let wel: voor de bijtelling kijkt de Belastingdienst naar de cataloguswaarde, eventuele kortingen leiden niet tot een lagere cataloguswaarde. De bijtelling is dus even hoog als voor dezelfde auto zonder korting.


Op kenteken zetten

De waarde van de auto op het moment dat deze op kenteken is gezet, bepaalt de bijtelling. Dat gaat verder dan alleen de hogere cataloguswaarde vanwege een grotere motor. Ook de accessoires die op dat moment in de auto zitten, tellen mee voor de bepaling van de bijtelling.


Het zijn beetjes, maar samen kunnen ze flink aantikken. Schrappen scheelt. Zo kost een Volkswagen Golf instapper (nog geen 20.000 euro) zon 140 euro per maand. Een diesel met een ietsje grotere motor (van start rond 25.000 euro) kost al bijna 190 euro in de maand. Dat zijn bedragen die maandelijks terugkomen, dus reken maar uit wat dat beetje meer op jaarbasis kost.


Aftrekposten

Wie een eigen bijdrage aan de werkgever betaalt, kan dit bedrag in de belastingaangifte opgeven. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de bijtelling. Minder bekend is dat ook andere kosten die aan de werkgever worden betaald, in mindering kunnen worden gebracht:


Een hogere eigen bijdrage omdat de leaserijder een duurdere auto heeft gekozen dan zijn werkgever beschikbaar wil stellen.
Kosten van parkeren.
Kosten van zelfbetaalde brandstof in het buitenland.
De afkoopsom (boete) die een werknemer betaalt wanneer hij het leasecontract eerder wil beindigen.
Ook de eigen bijdrage bij schade is een mogelijke aftrekpost. Die schade mag dan niet het gevolg zijn van onrechtmatig of onzorgvuldig handelen van de werknemer.

Let op: deze kosten worden tot de eigen bijdrage berekend als ze aan de werkgever worden betaald (en dus niet aan bijvoorbeeld de garage). Hierover moeten vooraf afspraken zijn gemaakt.


Cataloguswaarde

Voor autos ouder dan vijftien jaar telt niet de cataloguswaarde van vijftien jaar geleden, maar de waarde in het economisch verkeer. Leaseautos zijn doorgaans niet ouder dan een jaar of vier, maar een auto van de zaak kan best een oldtimer zijn.


Of je daarmee goedkoper uitbent, is sterk afhankelijk van de auto. Een prachtig gerestaureerde klassieker kan veel meer waard zijn dan hij ooit nieuw heeft gekost!

Bron: Algemeen Dagblad 21 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant