Bezuiniging op huurtoeslag gaat toch door
Bezuiniging De bezuiniging op de huurtoeslag per 1 juli gaat, ondanks verzet in de Tweede Kamer, door. Consumenten kunnen de bezuiniging van een dikke twaalf euro per jaar wel volgend jaar via de belasting terugvragen. Dat heeft minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dinsdag meegedeeld in een spoeddebat met de Kamer.


De Kamer had het spoeddebat aangevraagd omdat Vogelaar vorige week een brief aan de Tweede Kamer stuurde waarin ze aangaf het laatste deel van de bezuiniging op de huurtoeslag toch door te voeren, ondanks het verzet daartegen in de Tweede Kamer.


Huishoudens met een huurtoeslag gaan er door de maatregel 12,60 euro per jaar op achteruit. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, en ChristenUnie steunde vorige week een voorstel van PvdA-Kamerlid Staf Depla om de verlaging niet door te voeren.


Vogelaar zei vorige week al dat ze het niet eens was met het voorstel. De minister stelde dat ze al een tekort van honderd miljoen euro heeft op haar begroting door de toename van het aantal aanvragen voor huurtoeslag. Daar komt de dertien miljoen euro die voor het PvdA-voorstel nodig is nog bij. Ik raad het voorstel af, zei Vogelaar vorige week.


De bewindsvrouw schreef vorige week dat het kabinet heeft ingestemd met haar standpunt. De motie kan derhalve op dit moment nog niet worden uitgevoerd, schreef Vogelaar.


Mensen die een hoge huur hebben ten opzichte van hun inkomen kunnen huurtoeslag aanvragen. Zij ontvangen dan maandelijks een bedrag van de Belastingdienst waarmee ze een deel van hun huur kunnen betalen. De vorige kabinetten hebben op het maandelijkse bedrag 18,10 euro per huishouden per maand gekort. Het laatste deel van deze bezuiniging, 1,05 euro per huishouden per maand, wordt nu toch doorgezet.

Bron: De Pers 18 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant