Cda wil hoog btw tarief peepshows
peepshows AMSTERDAM - Het CDA vindt het absurd dat peepshows dankzij een uitspraak van het gerechtshof in hetzelfde, lage, btw-belastingtarief vallen als theatervoorstellingen. De christendemocraten in de Tweede Kamer hebben de minister van Financin daarover woensdag om opheldering gevraagd.


De minister moet tegen de uitspraak in cassatie gaan of de wet zo aanpassen dat peepshows onder het hogere btw-tarief vallen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde onlangs dat bezoekers van een peepshow naar een toneelvoorstelling kijken.


De eigenaar van een peepshow was met succes in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank over een fiscale naheffing van duizenden euro's. De rechtbank vond dat de peepshow niet viel onder het bijzondere belastingtarief (6 procent) dat geldt voor operettes, toneelvoorstellingen, cabarets en musicals.


Het gerechtshof stelde de exploitant echter in het gelijk. Het erotische karakter van de voorstelling en het eventueel ontbreken van een vocaal aspect aan de voorstelling doet daar niets aan af.


Andr Drost van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven was woensdag juist blij met de uitspraak. Dit schept duidelijkheid. Een prima uitspraak. Het gaat om een artistieke bezigheid en daar geldt nu eenmaal het lage btw-tarief voor. Of het nu gaat om paaldansen, erotische shows of peepshows.

Bron: Volkskrant 14 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant