Cramer wil schone auto van de zaak belonen
belonen DEN HAAG - Minister van Milieu Jacqueline Cramer wil het rijden in een schone auto van de zaak belonen met een lagere fiscale bijtelling. Ook wil ze dat de overdrachtsbelasting omlaag gaat voor mensen die een goed gesoleerd huis achterlaten.


Cramer zei dat donderdag voor het Radio 1 Journaal. Het gaat nog om zeer prille ideen, die onderdeel zijn van een pakket voorstellen, benadrukte een woordvoerster. De minister moet er nog over praten met de collega van Financin.


Het CDA deed eerder voorstellen voor het belonen van schone leaseautorijders. De vorige minister van Financin Gerrit Zalm zag er weinig in. Het lag volgens hem meer voor de hand om in de regels voor de BPM of aanschafbelasting de verschillen tussen schone en vervuilende auto's groter te maken.


Staatssecretaris Kees de Jager van Financin presenteerde dinsdag in Brussel het idee om de aanschaf van schonere auto's beter te belonen. Het belastingvoordeel zou kunnen oplopen van 1500 euro nu tot 3000 euro.


Er rijden volgens de woordvoerster in Nederland ongeveer een half miljoen leaseauto's rond. De door Cramer geopperde maatregel houdt in dat vervuilende auto's meer BPM kwijt zijn. Het gaat dan om auto's die veel CO2, kooldioxide, uitstoten.


Cramer denkt daarnaast aan het belonen van huiseigenaren die hun huis extra gesoleerd hebben, via een korting op de verschuldigde overdrachtsbelasting. De extra isolatiekosten kunnen zij in enkele jaren terugverdienen via een lagere energierekening, maar daarnaast zouden eigenaren bij de eventuele verkoop van het huis een korting moeten krijgen op de overdrachtsbelasting, die nu 6 procent bedraagt.


PvdA-Tweede Kamerlid Lia Roefs heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitlatingen van Cramer en De Jager. Ze herinnert eraan dat de Kamer eind vorig jaar een motie heeft aangenomen, waarin erop wordt aangedrongen dat de belasting bij aanschaf op auto's moet afhangen van de absolute zuinigheid. Nu worden de auto's nog verdeeld in klassen en wordt de belasting geheven op basis van relatieve zuinigheid. Roefs deelt de vrees van de autobranche dat veel kleine auto's onverkoopbaar dreigen te worden als het idee van De Jager wordt ingevoerd zonder het systeem van de belasting te veranderen.

Bron: Volkskrant 22 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant