De jager pakt belastingdienst aan
belastingdienst Staatssecretaris van Financin Jan Kees de Jager (CDA) gaat de problemen bij de Belastingdienst aanpakken. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de problemen bij de fiscus. Kamerbreed werden maatregelen geist.


De problemen bij de Belastingdienst zijn ontstaan door problemen met de computersystemen en een uitbreiding van het takenpakket met de toeslagen. De afhandeling van deze toeslagen, zo'n zes miljoen uitbetalingen per maand, vergt veel mankracht. Hierdoor zijn problemen ontstaan met de uitbetaling van de huur- en zorgtoeslagen. Daarnaast heeft het vorige kabinet een bezuiniging doorgevoerd bij de dienst.


De Kamer gebruikte harde bewoordingen voor de ontstane situatie. Het is een chaos. Ik ben er klaar mee, zei Ineke Dezentj Hamming (VVD). De fiscus krijgt van SP'er Ewout Irrgang 'een dikke onvoldoende'. De meeste partijen eisten een actieplan van de staatssecretaris.


De Jager erkende de problemen. Het gaat even niet goed. De staatssecretaris stuurt nog voor de zomer een actieplan naar de Tweede Kamer. Op korte termijn zet hij extra mankracht in om de problemen bij het afhandelen van de zorg- en huurtoeslagen te verhelpen. Zo gaan de belastingkantoren 's avonds en op zaterdag open. Op de lange termijn worden alle ICT-systemen vervangen. De problemen met de toeslagen moeten voor 2009 zijn opgelost. Het duurt nog vijf tien jaar voor alle problemen zijn verholpen.


Overigens is het indienen van de belastingaangiften dit jaar niet anders verlopen dan afgelopen jaren. Op 1 april hadden net zo veel mensen als vorig jaar hun aangifte ingediend. Ook de belastingtelefoon is steeds beter bereikbaar. De problemen met de kinderopvangtoeslag zijn bijna verholpen. De achterstand van de ruim 27 duizend onverwerkte aanslagen is teruggebracht tot 2600.

Bron: De Pers 19 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant