Eigenaar mooi huis is de klos
Eigenaar ROTTERDAM - Eigenaar-bewoners van een veelgevraagd huis dat afgelopen jaren bovengemiddeld sterk in waarde is gestegen, zijn de klos voor de gemeentebelastingen.Nu de gemeenten alle woningen jaarlijks zullen taxeren voor de ozb, stijgen de lasten het meest voor eigenaren van deze woningen.


De verschillen zijn enorm. Woningen in deze regio zijn tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2005 (de peildatum die nu wordt gehanteerd voor de ozb) gemiddeld bijna 10 procent meer waard geworden. In Capelle aan den IJssel steeg de gemiddelde waarde maar 4,5 procent, terwijl inwoners van Hardinxveld-Giessendam met een gemiddelde stijging van 15 procent worden geconfronteerd.


Ook zijn er uitschieters naar boven voor veelgevraagde huizen zoals twee-onder-nkappers en vrijstaande woningen. Kampioen lastenverzwaring is Hardinxveld-Giessendam, waar een gemiddeld huishouden dit jaar bijna 30 procent mr kwijt is dan in 2006. Andere forse stijgers zijn Albrandswaard (7,8 procent) en Oud-Beijerland (7,7 procent).


Waarschijnlijk moeten ook de inwoners van Berkel en Rodenrijs fors meer betalen (+8,2 procent) door het rechttrekken van de tarieven met de andere twee B-gemeenten in de nieuwe gemeente Lansingerland. Vooral de hogere afvalstoffenheffing is hier debet aan. De ozb-tarieven moeten in Lansingerland nog worden vastgesteld.


De meeste gemeenten hebben zich keurig gehouden aan de door het rijk opgelegde limiet van 2,75 procent voor de stijging van de opbrengst van de ozb. Maar met de rioolrechten, de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting kunnen gemeenten nog behoorlijk hun gang gaan. Uitgangspunt is dat er niet meer dan kostendekkende tarieven mogen worden gevraagd voor rioolrechten en afval, maar dat lijkt een rekbaar begrip. Een meerpersoonshuishouden in Graafstroom is met 308 euro rioolrecht ruim vijf keer zoveel kwijt als een gezin in Hellevoetsluis (57,38 euro). De meest extreme stijging van de rioolrechten doet zich met 128,8 procent voor in Hardinxveld-Giessendam.


Ouderkerk is de kampioen in de categorie stijging afvalstoffenheffing met een plus van 15,9 procent. Ook voert Ouderkerk dit jaar hondenbelasting in.


De afvalstoffenheffing loopt uiteen van 201 euro in Brielle tot het 70 procent duurdere Lansingerland, 342 euro. De hondenbelasting varieert van 0 euro in Nederlek tot bijna 110 in Rotterdam.


Die 0 euro hondenbelasting is een pleister op de wonde voor de inwoners van Nederlek. Want ook zonder hondenbelasting voert Nederlek dit jaar de ranglijst aan van duurste gemeenten. Tweede en derde zijn Ouderkerk en Krimpen aan den IJssel. De Krimpenerwaard is al jaren een duur woongebied.


Van de 40 gemeenten verhogen 37 de belastingdruk, drie vragen dit jaar minder: Brielle (-7,1 procent), het in Binnenmaas opgegane s Gravendeel (-3,7 procent) en Middelharnis (-0,2 procent).

Bron: Algemeen Dagblad 16 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant