Extra belasting vieze auto deugt niet
belasting DEN HAAG - De autobranche is witheet over het plan van Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financin, om vieze auto's extra te belasten. Belangenverenigingen Bovag en RAI uiten kritiek.


De Jager wil het belastingverschil tussen zuinige en onzuinige auto's minstens twee keer zo groot maken. Nu krijgt de koper van een zuinige auto duizend euro korting op de aankoopbelasting BPM. Op het onzuinigste model zit een boete van 540 euro extra BPM.


''Als dat BPM-gat wordt verdubbeld, komen we op meer dan drieduizend euro verschil. Dan ga je hele rare dingen krijgen in de automarkt,'' aldus woordvoerder Rob Boon van de Bovag, belangenvereniging voor garagehouders.


''Kleine auto's die ongunstig scoren in hun klasse worden door de extra BPM bijna onverkoopbaar. De consument zal voor hetzelfde geld namelijk kiezen voor een grotere auto waarop juist veel BPM-korting zit. Maar die relatief onzuinige kleine auto verbruikt minder brandstof dan de relatief zuinige grote auto.''


De RAI, de vereniging van autoproducenten, schaart zich achter de kritiek van de Bovag.


Deze scheve toestand komt doordat het ministerie van Financin niet kijkt naar het absolute brandstofverbruik van auto's. Grootverbruikers worden niet per definitie met extra BPM gestraft, lichtgewichten niet per definitie beloond.


Het brandstofverbruik van elk model wordt namelijk vergeleken met zijn concurrenten van dezelfde grootte. Een Opel Corsa wordt dus vergeleken met een Volkswagen Polo of Toyota Yaris en niet met een Mercedes S-klasse.


De autobranche vindt dit een belachelijk systeem, dat niet is uit te leggen aan de autokoper. Wie meer vervuilt, zou ook meer belasting moeten betalen en andersom.


Boon: ''Een heffing naar gelang het absolute gebruik zou veel beter zijn dan dit rare, ingewikkelde systeem. Nergens anders in Europa doen ze het op deze manier.''

Bron: Het Parool 22 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant