Fiscaal gedram om bestelauto
bestelauto Wie een bestelauto koopt, betaalt geen bpm. En minder wegenbelasting. Die voordelen zijn bedoeld voor ondernemers die een bestelauto nodig hebben voor goederenvervoer. Toch kochten vroeger ook particulieren massaal een dergelijke auto. Maatregelen hadden weinig nut. Ook al moest de particulier de ramen blinderen, de achterbank verwijderen of het dak verhogen, de bestelauto bleef door het fiscale voordeel immens populair.


Een paar jaar geleden kwam de ommekeer doordat het voordeel afhankelijk werd van de vraag of men fiscaal al dan niet als ondernemer geregistreerd stond. De populariteit van de bestelauto kelderde.


Het fiscale gedram rond de bestelauto is echter niet voorbij. Zo stond in februari dit jaar een gemeente voor de rechter, die aanspraak maakte op de fiscale voordelen. De gemeente gebruikte de auto's onder meer bij het onderhoud aan wegen en gebouwen, bij de groenvoorziening en bij de inzameling van huisvuil. Of de gemeente hier fiscaal niet als ondernemer te boek mocht staan?


Gelukkig trapte de rechter er niet in - hij zag het onderhoud als overheidstaak - en kende het lage tarief niet toe.


Daartegenover staat de uitspraak van het Hof Arnhem, dat in januari dit jaar besliste dat het aanbrengen van een bank in de laadruimte van een bestelauto nog niet betekent dat de auto daardoor geen bestelauto meer is. Wettelijk is namelijk vereist dat een bestelauto beschikt over een vlakke laadvloer. Een automobilist was zo slim geweest een clicksysteem te monteren dat in de laadvloer verzonken was en waarop een bank bevestigd kon worden. Omdat de bank met hetzelfde gemak ook weer te verwijderen was, besliste de rechter dat er nog steeds sprake was van een vlakke laadvloer. De man hoefde de ruim 7500 aan nageheven bpm niet te betalen.


Minder gelukkig was een particulier die zijn bestelauto had uitgeleend aan een kennis. Deze moest grote rollen tapijt vervoeren, die net niet in de laadruimte pasten. Daarom verwijderde hij het schot dat tussen de passagiers- en laadruimte zat. Onderweg werd de pechvogel aangehouden door de douane. Deze zag het verwijderde tussenschot, constateerde dat hierdoor de bestelauto tot personenauto was omgetoverd en zegde de man een naheffing wegenbelasting aan. Diens verweer dat de auto van een vriend was geleend, dat het tussenschot die avond teruggeplaatst zou worden en dat hij zich niet bewust was van enige overtreding van de wet, mocht niet baten. De gang van zijn vriend naar de rechter - die kreeg immers de naheffing - evenmin. Of de betreffende personen nog steeds bevriend zijn vermeldt de uitspraak helaas niet...

Bron: Overgeld.nl 30 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant