Fiscus jaagt ook op second life winst
Fiscus AMSTERDAM - De fiscus heeft de jacht op belastingbetalers naar de fantasiewereld van Second Life uitgebreid. Omdat deelnemers via dit spel daar steeds meer geld verdienen, gaat de Belastingdienst particulieren en bedrijven scherper volgen.


Op Second Life zijn de aan- en verkopen voor ons interessant zodra spullen via een virtuele winkel in de werkelijke wereld worden afgeleverd en afgerekend, aldus de woordvoerder. Dan zitten we bovenop die betalingen. Iedereen moet belasting afdragen.


In deze driedimensionale virtuele wereld, waar mensen als 'atavars' een tweede leven kunnen leiden, melden zich in ras tempo ook bedrijven. Particulieren en bedrijven drijven handel.


De prijzen en winst worden in de computerwereld in lokaal geld (Linden-dollars) uitbetaald. Als bijvoorbeeld kleding buiten deze virtuele wereld wordt aangeboden, staat de fiscus met een belastingaanslag klaar.


We volgen deze ontwikkeling op Second Life scherp, iedereen mag verwachten dat de fiscus belasting heft, ook als dat inkomen in de virtuele wereld is ontstaan.


De Belastingdienst heeft onlangs zelfs al overwogen een eigen kantoor op de site te openen. Het is daarvoor net te vroeg, reageert de woordvoerder. Momenteel zijn zesduizend Nederlanders actief, constateert de fiscus.


Sommige belastingadviseurs vinden dat ook in de Second Life-wereld al belasting geheven moet worden over de winst uit de handel. Dan zouden ook alle kosten van een webwinkel, zoals een computer, aftrekbaar worden. Die stap gaat de Belastingdienst nog te ver. We onderzoeken eerst hoeveel geld op Second Life wordt verdiend, aldus de woordvoerder.


Sinds 2004 volgt de fiscus met een zoekrobot aan- en verkopen op internet die opmerkelijk zijn.

Bron: Telegraaf 5 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant