Fiscus keert 134 miljoen te veel uit aan toeslagen
toeslagen De Belastingdienst heeft vorig jaar ruim 134 miljoen euro te veel aan toeslagen uitgekeerd. Zo werd voor ongeveer 74 miljoen euro te veel aan voorschotten op de huurtoeslag betaald, drienhalf procent van het totaal. Bij de zorgtoeslag werd zo'n zestig miljoen euro te veel aan voorschotten verstrekt, tweenhalf procent van het totaal aan voorschotten.


Dit blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Financin, dat woensdag is gepresenteerd. Vorig jaar werden ongeveer een miljoen huurtoeslagen en vijf miljoen zorgtoeslagen uitgekeerd.


De oorzaak van de te hoge voorschotten zijn niet of niet juist verwerkte mutaties op al ingediende aanvragen. De te hoge voorschotten worden dit jaar gecorrigeerd bij de vaststelling van het toeslagrecht over vorig jaar.


In beide gevallen stelt het ministerie dat de overschrijdingen niet voldoen aan de eis van nauwkeurigheid. Dit komt volgens het ministerie omdat voorrang is gegeven aan de tijdige betaling van de toeslagen.


Staatssecretaris van Financin Jan Kees de Jager (CDA) kondigde een maand geleden aan de problemen bij de Belastingdienst te gaan aanpakken. Kamerbreed werden maatregelen geist tegen de problemen bij de fiscus, die zijn ontstaan door problemen met de computersystemen en de uitbreiding van het takenpakket met de toeslagen. De afhandeling van deze toeslagen vergt veel mankracht. Daarnaast heeft het vorige kabinet juist een bezuiniging doorgevoerd bij de dienst.


De Jager erkent de problemen. De staatssecretaris stuurt nog voor de zomer een actieplan naar de Tweede Kamer. Op korte termijn zet hij extra mankracht in om de problemen bij het afhandelen van de zorg- en huurtoeslagen te verhelpen. Op lange termijn worden alle ICT-systemen vervangen. De problemen met de toeslagen moeten voor 2009 zijn opgelost. Het duurt nog vijf tien jaar voor alle problemen zijn verholpen.


Medio februari zegde toenmalig minister van Financin Gerrit Zalm (VVD) toe dat mensen die te veel huur- of zorgtoeslag hebben gekregen en geld moeten terugbetalen aan de fiscus een betalingsregeling krijgen aangeboden. Daarvoor moet wel eerst een formulier worden ingevuld, maar er wordt geen rente in rekening gebracht. De terugbetalingsregeling hoeft alleen te worden ondertekend en heeft als voorwaarde dat elke maand minimaal veertig euro wordt afgelost.


De maandelijkse zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van de nieuwe zorgverzekering, die op 1 januari vorig jaar inging. Daarnaast verzorgt de Belastingdienst de huurtoeslag, die de huursubsidie heeft vervangen. Volgend jaar komt daar de kindertoeslag bij.

Bron: De Pers 16 mei 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant