Fiscus vult aangifte voortaan zelf in
aangifte Vanaf volgend jaar geen urenlange invuloefeningen meer: de fiscus vult voor alle particulieren de belastingaangifte grotendeels in.


De Belastingdienst begint met de ingevulde biljetten voor de opgave van inkomenstenbelasting, die zon 65 procent van alle aangiften vormen, bevestigt de dienst. Er wordt hard aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen, zegt de woordvoerder over de omslag.


Het aangiftebiljet komt straks bijna volledig voorgedrukt via de pc of als blauwe enveloppe binnen. De fiscus baseert zich daarbij op de laatst gemelde inkomsten. De particulier verandert op het formulier hooguit het inkomen en enkele verwante cijfers, aldus de fiscus. Het voorinvullen zou vooral het gemak voor de belastingbetaler vergroten.


In 2012 moeten verreweg de meeste van deze aangiften kant en klaar op de deurmat vallen. Aan die vernieuwing is de afgelopen twee jaar in stilte gewerkt.


Particulieren kunnen nog altijd aangeven dat zij hun aangifte helemaal zelf invullen, stelt de Belastingdienst.


De fiscus borduurt met deze vernieuwing voort op het succes van de kant-en-klare biljetten voor de voorlopige teruggave en toeslagen die al grotendeels zijn ingevuld.


De belastingbetaler is, net als nu, verantwoordelijk voor fouten die de fiscus op het biljet maakt: wie de aangifte niet controleert op de juistheid en ondertekent, draait voor de gevolgen op.


De Belastingdienst werkt tevens aan een persoonlijke internetpagina voor de belastingbetaler. Iedereen kan daarop zijn gegevens per dag volgen. Verandert een heffingstarief of aftrekpost, dan worden die door de fiscus op de internetpaginas per persoon actueel bijgewerkt, zo blijkt uit het bedrijfsplan. Daarvoor heeft de dienst vijf tot tien jaar nodig.

Bron: Overgeld.nl 17 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant