Fiscus wil bankgegevens nederlanders in luxemburg
bankgegevens AMSTERDAM - Klanten van Van Lanschot Bankiers hebben een brief gekregen van de fiscus met de vraag of ze hun in Luxemburg gestalde geld willen opgeven. De bank vermoedt dat de actie verband houdt met een afpersingszaak.


Van Lanschot werd in 1998 en opnieuw in 2006 benaderd door een afperser die zei te beschikken over klantgegevens van een Luxemburgse vestiging van Van Lanschot. ,,Het is onbekend over welke gegevens de afperser beschikt'', zei een woordvoerder van Van Lanschot. ,,We hebben nooit inzage gehad in de gegevens. Misschien was het alleen een dreigement.'' Van Lanschot heeft in 1998 en 2006 de Nederlandse en Luxemburgse justitie ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.


Van Lanschot heeft volgens de woordvoerder zelf geen gegevens verstrekt aan de Belastingdienst. De fiscus wil volgens de bank ook niet zeggen om welke gegevens het gaat. De woordvoerder wil verder geen uitspraken doen over eventueel contact met de fiscus. ,,Dat is vertrouwelijk.'' De Belastingdienst onthoudt zich van ieder commentaar.


Ongeruste klanten van Van Lanschot krijgen van de bank het advies een fiscaal adviseur te raadplegen. De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel mensen het precies gaat. ,,Het gaat om meerdere klanten van de bank. We weten geen aantallen.'' Volgens de woordvoerder zijn er naar aanleiding van de brief nog geen rekeningen opgezegd.


Luxemburg heeft een strikt bankgeheim. Gegevens over de rekeningen worden niet uitgewisseld met Nederland. Nederlanders zijn sinds 2005 wel verplicht belasting te betalen over spaargeld van hun Luxemburgse rekeningen.

Bron: Brabants Dagblad 16 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant