Gebruik andermans digid was verkeerd advies
andermans DEN HAAG - Wie via internet belastingaangifte wilde doen maar de digitale handtekening kwijt was, kreeg de afgelopen tijd het advies de DigiD van iemand anders te gebruiken. Dat had niet gemogen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.


Ze reageerde daarmee op berichtgeving hierover in nrc.next. De DigiD (digitale identiteit), die uit een inlognaam en wachtwoord bestaat, vervangt sinds dit jaar de elektronische handtekening waarmee belastingplichtigen hun elektronische aangifte altijd moesten ondertekenen.


Wie de inlogcodes kwijt is of de DigiD niet op tijd heeft geactiveerd, moet echter een nieuwe aanvragen. Daar gaan maximaal vijf werkdagen overheen. Om die wachttijd te omzeilen, hebben hulplijnen van DigiD geadviseerd andermans codes te gebruiken.


Dat gebeurt nu niet meer, omdat de codes strikt persoonlijk zijn, aldus de woordvoerster. De overheid roept gebruikers van DigiD in een begeleidende brief ook op de gegevens niet aan anderen te verstrekken. Om mensen toch een beetje tegemoet te komen, krijgen ze nog wel het advies desnoods aan iemand anders te vragen om hun aangifte te versturen zonder dat ze inzage krijgen in de codes van de ander.


Dat advies geldt alleen dit jaar nog, benadrukte de woordvoerster, omdat het nu voor het eerst is dat de elektronische aangifte met DigiD moet worden ondertekend. Het ministerie gaat ondertussen op zoek naar een oplossing voor het probleem. Als gevolg van de recente stakingsacties bij de fiscus kunnen particulieren dit keer tot 6 april hun aangifte inkomstenbelasting indienen. Dat is vijf dagen later dan gebruikelijk.


Een woordvoerster van de Belastingdienst kan niet uitsluiten dat mensen van de Belastingtelefoon dit advies hebben gegeven, hoewel dat niet genstrueerd was. De Belastingdienst kan achteraf zien of iemand een DigiD van een ander heeft gebruikt. Eventueel misbruik kan worden opgespoord. Ze benadrukt dat de DigiD alleen te gebruiken was om het reeds ingevulde formulier te verzenden. De aangifte blijft uniek, omdat ook het persoonsgebonden sofinummer erop staat.


CDA en VVD hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld aan staatssecretaris De Jager van Financin.

Bron: Volkskrant 4 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant