Hoe bouw ik als kleine zelfstandige een goed pensioen op
zelfstandige Regelmatig lees ik (40 jaar) in deze rubriek over pensioen voor werknemers. Ik ben echter een kleine zelfstandige. Vier jaar geleden ben ik gestart en heb ik mijn vaste baan opgegeven. Daarmee stopte toen ook mijn pensioenopbouw. Gelukkig gaat het goed met mijn bedrijfje en heb ik in 2006 een winst gemaakt van 42.000. Wat kan ik binnen mijn eenmanszaak doen om iets op te bouwen voor mijn oude dag?


De fiscus ziet u als zelfstandig ondernemer in box 1. Dit betekent dat u geen pensioen mag opbouwen. Dat geldt alleen voor werknemers. U kunt wel gebruikmaken van de oudedagsreserve of lijfrente.


De oudedagsreserve is een fiscale aftrekpost van 11% van uw winst. In uw geval is dat 4620 per jaar. U bespaart zich nu de belasting over dit bedrag wat neer zal komen op circa 42% ofwel zon 1940. Vervolgens blijft het geld binnen uw zaak beschikbaar want u heeft niet de verplichting het geld te beleggen. Als u dit jaarlijks blijft doen tot uw 65e jaar, dan heeft u in totaal 115.500 aan oudedagsreserve. U mag dit bedrag niet jaarlijks oprenten. Stopt u met de zaak, dan stelt de fiscus u voor de keuze: alsnog belasting betalen over dit gehele bedrag of het geld alsnog in een lijfrente storten. Het is dus van groot belang dat u het geld ook daadwerkelijk opzij zet om straks niet voor een vervelende verrassing te komen staan.


Het alternatief is een jaarlijkse storting in een lijfrentepolis. Daarin kunt u maximaal ongeveer 5200 per jaar opzij zetten met volledige belastingaftrek. Het grote verschil met de oudedagsreserve is dat u het geld stort bij een verzekeraar en dat u dus rendement gaat maken. Als ik reken met 4% rendement na alle kosten, dan komt uw eindkapitaal uit op 225.000. Dat is bijna twee keer zo veel als in de oudedagsreserve. Samen met de aow en het pensioen van uw oude werkgever heeft u dan dus een redelijke oudedagsvoorziening. Let wel op dat u een lijfrente neemt tegen lage kosten en lees de financile bijsluiter.

Bron: Overgeld.nl 19 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant