Hoe krijg ik de te veel betaalde inkomensafhankelijke bijdrage terug
inkomensafhankelijke Er is bij mij te veel inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet ingehouden. Hoe krijg ik dit terug?


Als u in 2006 van meerdere werkgevers of instanties loon, pensioen of een uitkering kreeg, n uw inkomsten waren in 2006 in totaal hoger dan 30.015, het maximum waarop de inkomensafhankelijke bijdrage wordt geheven, dan is bij u te veel inkomensafhankelijke premie ingehouden.


Iedere werkgever of uitkeringsinstantie houdt namelijk de inkomensafhankelijke bijdrage in tot de grens van 30.015, waardoor er in totaal over een te hoog bedrag is ingehouden.


Hoe krijgt u dit nu terug ? Dat hangt er vanaf.


Wanneer u bijvoorbeeld twee pensioentjes heeft waarover 4,4% inkomensafhankelijke bijdrage is ingehouden, dan zult u het teveel betaalde automatisch terugkrijgen van de belastingdienst. In de loop van het tweede kwartaal krijgt u bericht over de teruggaaf.


Wanneer iemand twee werkgevers gehad heeft, en er daardoor teveel bijdrage betaald is, gaat het anders. In dat geval is er 6,5% bijdrage betaald, maar deze bijdrage is geheel door de werkgever vergoed. Over deze vergoeding is de werknemer belasting verschuldigd. De werkgever regelt dit met de loonbelasting. Wanneer er in zon geval teveel betaald is, stort de belastingdienst het teveel betaalde terug bij de werkgever, deze verrekent de teruggave dan weer met de werknemer (de werknemer heeft immers belasting betaald over een bijdrage die achteraf gezien toch niet voor hem vergoed is).


Het is geen heel simpele materie. Wanneer u er meer over wilt lezen zijn er een paar rekenvoorbeelden te vinden op de site van de belastingdienst.

Bron: Overgeld.nl 8 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant