Hogere btw voor raamprostitutie
raamprostitutie DEN HAAG - Raamprostituees gaan waarschijnlijk meer betalen voor de huur van een kamer. De verhuurders moeten vanaf 1 januari het hoge btw-tarief van negentien procent in rekening brengen. Dat meldt de belastingdienst.


De belastingdienst heeft alle raamexploitanten, samen goed voor 1650 ramen, een brief gestuurd om hen op hun fiscale plicht te wijzen. Ze moeten de huurders straks een factuur geven waarop ze negentien procent btw berekenen. Nu is de huur per avond nog zo'n honderd euro.


De verhoging vloeit voort uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de verhuur van onroerend goed. Peeskamers zijn niet gewoon verhuurde ruimtes, maar dienen als bedrijfsmiddel voor prostituees, stelt de belastingdienst. Daardoor behoren ze onder het hoge btw-tarief te vallen.


De belastingdienst zegt al een paar jaar bezig te zijn om de fiscale teugels aan te halen in de seksbranche.


Eerder deze maand tekende minister Bos (Financin) cassatie aan tegen een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Dat bepaalde vorige maand dat peepshows in een sekstheater juist moet vallen onder het lage btw-tarief van zes procent. Peepshows zouden volgens het Amsterdamse gerechtshof een vorm van toneel zijn, en theatervoorstellingen vallen onder het lage btw-tarief.

Bron: Nederlands Dagblad 22 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant