Hogere inkomens meer belast
inkomens DEN HAAG - Mensen met hogere inkomens gaan meer belasting betalen dan ze nu doen. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat CDA, PvdA en ChristenUnie gisteren officieel hebben gepresenteerd. Het regeringsprogramma heeft het motto Samen werken, samen leven meegekregen.


Het belastingvoordeel van 1200 euro voor werkenden, de zogeheten arbeidskorting, wordt volgens de plannen inkomensafhankelijk, hetgeen betekent dat die korting voor mensen met hogere inkomens wordt afgeschaft. Hetzelfde geldt voor de combinatiekorting, een belastingvoordeel voor tweeverdieners met kinderen. Het is nog onduidelijk hoe de koopkracht zich door de voorgenomen maatregelen voor iedereen ontwikkelt. PvdA-leider en beoogd minister van Financin Wouter Bos zei gisteren dat inkomens van anderhalf keer modaal (45.000 euro bruto per jaar) en hoger straks zwaarder worden belast.


Ook zijn mensen met hogere inkomens binnenkort meer geld kwijt aan hun zorgverzekering. Het basispakket wordt uitgebreid met de anticonceptiepil en jaarlijkse tandartscontrole voor volwassenen, waardoor de premie voor de basisverzekering volgens de zorgverzekeraars met enkele tientjes per jaar zal stijgen. Hogere inkomens profiteren niet van het extra geld dat wordt vrijgemaakt voor de zorgtoeslag. Verder worden AOWers met een aanvullend pensioen van meer dan 18.000 euro die eerder dan hun 65ste zijn gestopt met werken extra belast.


De vakbeweging is over het algemeen tevreden over de plannen van het nieuwe kabinet, maar is kritisch over de AOW-plannen. Werkgeversorganisaties zijn blij dat er meer geld wordt uitgetrokken voor openbaar vervoer, bescherming tegen het water en duurzame energie. ,,Dit akkoord biedt uitzicht op meer stabiliteit in Nederland, aldus werkgeversvoorman Wientjes.


De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn een stuk kritischer. SP-voorman Jan Marijnissen vindt dat er te weinig wordt genvesteerd in de zorg en hekelt het voornemen om het salaris van ministers te verhogen. Ook vindt hij het slecht dat het nieuwe kabinet weer gaat onderhandelen over een nieuwe Europese grondwet. VVD-leider Mark Rutte ziet veel slechte voornemens zoals een generaal pardon voor asielzoekers van voor april 2001. ,,Het motto van dit kabinet zou beter kunnen zijn Samen stilstaan, samen uitgeven.


De politieke leiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Andr Rouvoet (ChristenUnie) denken nu na over de nieuwe ministersploeg, die naar verwachting over twee weken wordt genstalleerd. Premier Balkenende zal waarschijnlijk vandaag door de koningin worden aangesteld als formateur.

Bron: Nederlands Dagblad 8 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant