Houders grijs kenteken voor 12 miljoen euro gedupeerd
gedupeerd ARNHEM - Enkele duizenden grijs kentekenhouders zijn voor ongeveer 12 miljoen euro gedupeerd door een wijziging van de belastingregeling die bijna twee jaar geleden van kracht werd. Dat stellen de ANWB en de Stichting Belangen Grijs Kentekeneigenaren (SBG) vrijdag tijdens de behandeling van een door hen aangespannen proefprocedure.

De zaak dient bij de belastingkamer van de rechtbank in Arnhem. De partijen eisen dat het geld wordt teruggegeven aan de gedupeerden. Naar het oordeel van zowel de ANWB als de SBG leidt de nieuwe regeling tot een onevenredige zware last voor de particuliere grijs kentekenhouders, stelden ze woensdag.
Op 1 juli 2005 werd het lage belastingtarief voor autos met een grijs kenteken voor particulieren afgeschaft. In veel gevallen moest vanaf die datum vier of vijf keer zoveel motorrijtuigenbelasting betaald worden, stellen de belangenorganisaties.


Particulieren met een bestelauto werden door de nieuwe regeling niet alleen geconfronteerd met een enorme lastenverhoging maar ook met een grote waardedaling van hun voertuig. In veel gevallen gaat het om duizenden euros.


De beide partijen pleiten al langer voor een overgangsregeling voor bestaande gevallen. In politiek Den Haag kregen ze echter geen steun, waarop ze de juridische procedure in gang zetten. Een woordvoerder van de ANWB verwacht dat de rechter rond de zomer uitspraak zal doen in de zaak.

Bron: Volkskrant 25 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant