Huiseigenaar staakt verzet woz
Huiseigenaar AMSTERDAM - Huiseigenaren lijken de strijd tegen de wederom verhoogde gemeentelijke waardepaling van hun woning (woz) op te geven. Het aantal bezwaarschriften is ten opzichte van 2005 fors gedaald.


Mensen schrikken tegenwoordig minder van de stijgingen omdat er nu elke twee jaar wordt getaxeerd waar dat vroeger om de vier jaar gebeurde. Daardoor blijven de waardestijgingen van de woningen beperkter dan voorheen , aldus woordvoerder Gerard Jippes van Taxon. Dit Zwolse bedrijf helpt negentig gemeenten in heel Nederland bij de inning van hun lokale heffingen.


Hoewel sommige gemeenten de geschatte waarde van bijvoorbeeld serviceappartementen binnen een jaar met bijna driehonderd procent hebben laten stijgen, is de hoeveelheid bezwaarschriften tegen de recente waardebepalingen tot nu toe vijf keer kleiner dan in voorgaande jaren.


Vier weken nadat de meeste gemeenten hun nieuwe heffingen voor de onroerendezaakbelasting (ozb) verstuurden, heeft slechts 0,73 procent van de woningbezitters bezwaar gemaakt tegen de veelal fors verhoogde waarde van hun bezit.


In 2005 was binnen een maand al bijna vier procent van de eigenaren in de protestpen geklommen om de gemeentelijke schatting aan te vechten, blijkt uit cijfers van Taxon.


De overheidsdienstverlener gaat ervan uit dat uiteindelijk slechts drie procent van de belastingplichtigen daadwerkelijk bezwaar zal maken tegen de verhoogde waarde.


Overheidsdienstverlener Taxon gaat ervan uit dat drie procent van de belastingplichtigen uiteindelijk bezwaar zal maken tegen de verhoogde waarde van hun huis.


Dit is fors minder dan de 7,25 procent die na de laatste waardeaanpassing twee jaar geleden protesteerde, zegt woordvoerder Gerard Jippes. In 2005 werden er 600.000 bezwaren tegen de woz-beschikking ingediend.


De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de conclusies te voorbarig. Wij zien dat er juist veel aandacht wordt besteed aan de woz-bepalingen. De woz-controle op onze website wordt massaal geraadpleegd. Bovendien zijn nog niet alle aanslagen verstuurd, zegt VEH-zegsman Hans Andr de la Porte.


Vooral eigenaren van seniorenflats zijn de dupe van exorbitante woz-beschikkingen. Uit onderzoek van de Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) blijkt dat in veel gemeenten de aanslagen voor serviceflats 150 tot 300 procent boven de werkelijke verkoopwaarde liggen. De SDS onderzocht ruim 4500 appartementen. Nederland telt 50.000 serviceflateigenaren. Dit is onacceptabel, stelt SDS-bestuursvoorzitter Clemens Bosman. Ouderen betalen daardoor honderden euro's extra aan belastingen.

Bron: Telegraaf 21 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant