Huiseigenaar worstelt met belastingaangifte
belastingaangifte Huizenbezitters lopen met hun belastingaangifte massaal vast in de ingewikkelde bijleenregeling, waarbij zij kosten voor financiering van hun woning niet volledig mogen aftrekken.


Hun belastingaangifte, voor 1 april verplicht in te leveren, dreigt op een ramp uit te lopen, bevestigen belastingdeskundigen en hypotheek-adviseurs.


Het blijkt een veel te ingewikkelde regeling, bij de aangifte komen particulieren er vaak niet uit, stelt de woordvoerder van het College van Belastingadviseurs. Voor wie voor het eerst een woning koopt en verkoopt is de regeling nog wel duidelijk. Maar wie gescheiden is, of ooit samenwoonde en eerder een woning heeft verkocht, is bijna niet meer te volgen hoe ze alle kosten op het biljet moeten opgeven, aldus de belastingexpert.


Het wordt totale chaos, voorspelt directeur Anton van den Bol van Hypotheek Visie, een van de grootste leningverstrekkers. In de praktijk is de regeling een doolhof en totaal onwerkbaar als je iets van de standaard afwijkt. En omdat velen gescheiden zijn of al een woning hebben verkocht, komt een groot deel van Nederland echt in de problemen. Het is soms hogere wiskunde; wij hebben voortdurend onenigheid met belastinginspecteurs over de uitleg. Als consument kom je er met je aanslag niet meer uit.


Volgens de bijleenregel moeten particulieren de winst bij verkoop van het oude huis in hun nieuwe woning steken. Wie deze overwaarde voor iets anders gebruikt, heeft geen recht op renteaftrek over de hypotheek voor het nieuwe huis. De Belastingdienst wil dit jaar juist deze bijleenregeling scherper controleren. In het verleden werden met de overwaarde luxe-uitgaven als boten, tweede auto's en vakantiehuisjes betaald.

Bron: Vereniging Eigen Huis 14 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant