Is hypotheekrente van niet bewoonde woning aftrekbaar
hypotheekrente In 2004 hebben mijn ouders een nieuwbouwwoning gekocht die is opgeleverd in 2005. Deze woning is gefinancierd met een bouwdepot hypotheek. Omdat hun oude woning niet kon worden verkocht is de nieuwe woning onbewoond gebleven en in 2006 noodgedwongen in verkoop gegaan. De nieuwe woning is eind 2006 weer verkocht.


Vraag: Kan de hypotheekrente van beide woningen als aftrek gelden over de hele periode dat de nieuwe woning leeg stond en in verkoop?


Uw ouders hebben een nieuw huis laten bouwen terwijl hun oude huis nog niet verkocht was. In die situatie geldt het volgende: U mag de gekochte woning als deze leeg staat of in aanbouw is, in de aangifteperiode voor de rente en kosten van geldleningen meetellen als eigen woning die hoofdverblijf is, zolang de woning naar verwachting bestemd is om in het kalenderjaar of in de twee daarop volgende jaren als eigen woning ter beschikking te staan.De WOZ-waarde van de nieuwe woning hoeft niet te worden aangegeven: uw ouders woonden immers niet in de woning.


Het probleem zit hem in het moment dat uw ouders besloten de nieuwe woning te verkopen. Op dat moment kun je niet meer stellen dat de woning naar verwachting als eigen woning terbeschikking zou komen. Ik denk echter dat wanneer uw ouders op het moment dat zij de nieuwe woning te koop aanboden ook hun oude huis nog in de verkoop hadden (en het terbeschikking staan als eigen woning dus eigenlijk afhing van welk huis het eerste verkocht zou worden) u een goede kans maakt dat de inspecteur aftrek tot de verkoopdatum zal toestaan. Wanneer het oude huis eerder verkocht zou worden zouden uw ouders immers alsnog naar het nieuwe huis verhuisd zijn.

Bron: Overgeld.nl 5 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant