Kabinet in geldnood door kilometerheffing
kilometerheffing Er dreigt een gat van 24 miljard euro in de begroting als de aanschafbelasting bpm op autos vervalt. Belangenorganisaties zijn bang dat de automobilist straks twee keer belasting moet betalen.


Het nieuwe kabinet wil dat de kilometerprijs in 2011 de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting bpm op personenautos en motorrijwielen.


gaat vervangen. Op het moment dat je dit implementeert ontstaat er een financieel gat voor de overheid, waarschuwt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. Ook het ministerie van Financin onderkent het probleem van de omzetting van de bpm in de kilometerprijs.


De ANWB vreest dat de automobilist voor een eventueel tekort moet opdraaien. Autorijders willen niet dubbel betalen. In 2006 leverde de bpm de schatkist 3,4 miljard euro op. Deze belasting van 20 tot 25 procent wordt betaald bij het aanschaffen van een auto. Dit kost de automobilist in n klap gemiddeld een slordige vijfduizend euro.


Bij de kilometerprijs draagt de automobilist pas af nadat de kilometers gereden zijn. Dat is gemiddeld pas ruim zeven jaar later - een auto gaat in Nederland immers ongeveer vijftien jaar mee. De rekensom leert dat dat een gat oplevert van ongeveer 24 miljard euro. De vraag is hoe de bestaande belastingen afgeschaft kunnen worden, zonder dat er een miljardengat in de begroting ontstaat. Daar zijn de geleerden het nog niet over eens, stelt ANWB-woordvoerder Vonk.


Hij waarschuwt dat je niet zomaar de kilometerprijs kunt verhogen om dit gat te dichten. Als je in n keer de bpm afschaft, heb je een gigantisch probleem. Je kunt mensen die duizenden euros aanschafbelasting hebben betaald, niet nog eens op laten draaien voor het betalen van de belasting per kilometer. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) benadrukt ook rekening moet worden gehouden met de gevolgen die het afschaffen van de bpm heeft op de waarde van het Nederlandse wagenpark. De belasting die betaald is bij het aanschaffen van de autos staat nog in de boeken bij die bedrijven, legt VNA-woordvoerder Renate Hemerik uit. Als je in n keer overgaat tot afschaffen van die belasting moet dat gecompenseerd worden.


Leasebedrijven becijferen dat daar een periode van acht tot tien jaar voor nodig is. Als er geen overgangsperiode is, moeten de bedrijven in n keer veel afboeken op de waarde van hun wagenpark, omdat de marktwaarde van autos door het aanschafbelasting in de verkoopprijs versneld omlaag gaat.

Bron: De Pers 6 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant