Kamer eist snel ingrijpen bij fiscus
ingrijpen Den Haag. De Tweede Kamer eist unaniem van staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) onmiddellijke ingrepen om slepende problemen bij de Belastingdienst aan te pakken.


Kamerleden van CDA, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en VVD hebben hun geduld verloren met herhaalde niet nagekomen beloften van de Belastingdienst om knelpunten bij de uitbetaling van toeslagen, bereikbaarheid en klantvriendelijkheid aan te pakken.


Morgen voert de Kamer overleg met staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) over de problemen bij de dienst.


De Jager moet de zaak in no time op orde brengen, zegt Kamerlid Vendrik (GroenLinks). Zijn collega Tang (PvdA) wil dat De Jager met een tienpuntenplan komt. De problemen etteren al heel lang door, zegt hij. Kortenhorst (CDA) wil een actieplan; Irrgang (SP) stelt vast dat het al heel lang zo niet langer kan. Dat is erg frustrerend.


Volgens Kamerlid Dezentj Hamming (VVD) moet de ambtelijke leiding van de Belastingdienst vervangen worden. Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde mensen die ze veroorzaakt hebben, aldus de VVD-er.


De problemen bij de Belastingdienst kwamen vorig jaar al aan het licht maar werden door de toenmalige staatssecretaris Joop Wijn (CDA) gerelativeerd.


De Belastingdienst is afgegleden van een van de best functionerende overheidsdiensten naar een instabiel systeem, stelt Dezentj Hamming vast. Zij wil dat de dienst een pas op de plaats maakt met alle nieuwe plannen zolang oude problemen niet zijn opgelost.


Kamerleden van SP, GroenLinks en PvdA wijten de problemen bij de Belastingdienst deels aan het vorige kabinet dat de dienst met de uitkering van toeslagen heeft opgezadeld en een personeelskrimp heeft opgelegd.


Er wordt nog zo weinig gecontroleerd dat aangifte doen tegenwoordig een kwestie van gokken is, zegt Vendrik. Hij vindt dat de Belastingdienst verlost moet worden van de toeslagen. Ook de ChristenUnie vindt dat de Belastingdienst moet overwegen de toeslagen door een andere organisatie te laten uitvoeren.


Tang (PvdA) wil dat de politiek verantwoordelijkheid neemt en stelt voor om de huurtoeslag niet langer twee keer per jaar, maar voortaan nog maar n keer per jaar aan te passen.

Bron: NRC Handelsblad 18 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant