Kan je hypotheekschuld overhevelen naar vakantiehuis
hypotheekschuld Mijn vrouw en ik zijn in het bezit van 2 woningen. Een hoofdverblijf waarop een hypotheek rust en een zomerhuis , geheel vrij en wordt niet verhuurd. Dit zomerhuis valt dus in box 3.


Door de wet Hillen heb ik geen aftrek meer van rente, deze is namelijk net zo hoog als het forfait. Nu is mijn vraag of ik de hypotheekschuld over kan zetten (via de notaris) naar mijn zomerhuis, zodat het vermogen verminderd wordt.


Uw oplossing gaat niet werken: de fiscus kijkt naar het oorzakelijk verband tussen het aangaan van de lening en uw woonhuis. De nieuwe lening zou bij u gewoon als vervangende lening gezien worden voor de oude. Dat de hypotheek dan op uw zomerhuis rust maakt daarvoor niet uit.


Een alternatief heb ik wel: los de hypotheek af uit beleggingen of spaargeld. Na bijvoorbeeld drie maanden (liefst in het nieuwe jaar) neemt u een lening op met als zekerheid uw zomerhuis. Met het geld kunt u de beleggingen weer aanvullen. Het oorzakelijke verband is dan verdwenen en u bespaart zich de box 3 heffing.

Bron: Overgeld.nl 15 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant