Milieubelasting op plastic tassen
Milieubelasting DEN HAAG - Minister Cramer (Milieu) overweegt volgend jaar een belasting op plastic tasjes in te voeren. De extra milieuheffing wordt waarschijnlijk een van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de hoeveelheid verpakkingen terug te dringen. De verpakkingsbelasting moet jaarlijks 250 miljoen euro opleveren.


In antwoord op vragen van D66-Kamerlid Boris van der Ham schrijft de minister dat het verbieden van milieuonvriendelijke tasjes niet haalbaar is. Van der Ham wees op een initiatief in San Francisco, waar supermarkten en apotheken binnenkort alleen nog maar tassen mogen meegeven die ofwel van biologisch afbreekbaar zijn gemaakt, of van gerecycled papier ofwel herbruikbaar zijn.


Volgens Cramer heeft Frankrijk geprobeerd zon regeling in te voeren maar stuitte dat op Europese regels. Cramer wijst ook op Ierland, dat al een zogenoemde bag-tax kent.


Volgens adjunct-directeur Sjoerd Veenstra van de Raad Nederlandse Detailhandel, moet Cramer niet te veel verwachten van een nieuwe heffing. Hier is de grote slag al geslagen begin jaren 90, toen een bijdrage voor de wat steviger tassen werd ingevoerd.


Daardoor is het aantal tassen al met tweederde teruggedrongen. In de lichtere tasjes voor eenmalig gebruik zit niet zo veel kunststof. Dan is de milieuwinst beperkt. En mevrouw Cramer begrijpt dat er weerstand komt als een nieuwe heffing niks voor het milieu oplevert maar alleen de schatkist spekt.

Bron: Algemeen Dagblad 1 mei 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant