Moet ik spaarrente opgeven bij fiscus
spaarrente Ik heb nog niet mijn spaarrente opgegeven aan de fiscus, want ik vind dat vervelend. Moet ik dat doen?


Als ik het goed begrijp vindt u het vervelend dat u uw rente op moet geven aan de fiscus. Dat hoeft echter al sinds 2001 niet meer.


Wanneer u meer dan 19.698 aan vermogen heeft (als alleenstaande) moet u dat opgeven. Uw vermogen is niet alleen de waarde van uw spaargeld, en de eventuele aandelen die u heeft maar ook bijvoorbeeld de waarde van een tweede woning (vakantie woning).


Wanneer u een eigen huis heeft die uw hoofdverblijf is (dus geen vakantiewoning) dan telt de waarde daarvan niet mee bij het bepalen van uw vermogen.


Van uw vermogen mag u eventuele schulden die u hebt aftrekken (maar niet de hypotheek op de eigen woning).


De Fiscus doet alsof u 4% rendement maakt op uw vermogen boven het vrijgestelde bedrag. Het is dus niet van belang of u in werkelijkheid 1% of 10% op uw geld maakt, de fiscus belast u alsof u 4% ontvangt. Alleen deze 4% worden belast met 30% belasting.


Stel dat u gehuwd bent en 50.000 op de bank heeft staan. 2 maal 19.698 is vrijgesteld. Uw vrouw heeft namelijk haar eigen vrijgestelde bedrag. Samen heeft u dus een bedrag van 39.396 waarover u geen belasting betaalt. Dan blijft er dus 10.604 over (50.000- 39.396).


4% van 10604 is 424. Daarover betaalt u dan 30% belasting (127).


Bij een vermogen van 50.000 moet een echtpaar zonder kinderen dus rekening houden met een belastingaanslag van 127 Misschien maakt u dat een beetje minder ongerust.

Bron: Overgeld.nl 8 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant