Moet mijn vrouw na mijn overlijden verhuizen door hoog successierecht
successierecht Ik ben 62 jaar en mijn vrouw is 59. We hebben 2 uitwonende kinderen en hebben jaren geleden een langstlevende testament laten maken met als doel dat bij overlijden van een van ons de ander in ons koophuis kan blijven wonen.


De WOZ waarde van het huis is 1.200.000 en de huidige verkoopprijs ca. 1.450.000. De hypotheek is 350.000 en als ik kom te overlijden wordt deze afgelost dan wel over 5 jaar bij in leven zijn.


Ik begrijp nu echter dat als ik kom te overlijden, mijn vrouw niet in ons huis kan blijven wonen, zoals met het testament wel de bedoeling was, omdat de fiscus haar deel direct gaat opeisen over het dan geheel afgeloste huis. (Alles boven de 500.000 , dus over ca. 900.000?). Dat wordt dan een aanslag van 20%, dus 180.000 euro?


Dat geld hebben we niet (mijn vrouw kan wel verder van het pensioen leven als het huis maar vrij is). Het betekent dat je dan alsnog je huis uit moet. Een extra verzekering hiervoor afsluiten kan niet meer vanwege de leeftijd, de kosten en gezondheid en bovendien zou die uitkering dan weer belast gaan worden en zo kan je dan wel doorgaan.


Als 50% van de waarde van het huis vererft (beide eigenaar) dan gaat het om zeg 750.000. Dat wordt voor het successierecht verdeeld over uw vrouw en de beide kinderen, ieder dus 250.000. Bij uw vrouw valt dit waarschijnlijk binnen de vrijstelling. Uw kinderen betalen dan ieder maximaal circa 36.000 ofwel 72.000 in totaal. Dat is dus aanmerkelijk minder dan u dacht. Als u het geld niet heeft kan wellicht een extra hypotheek uitkomst bieden.


Wellicht dat een vruchtgebruik testament bij u een fiscaal voordeliger uitkomst zal bieden, met name als u relatief weinig aan pensioen en lijfrentes heeft voor de langstlevende. De vrijstelling is namelijk minimaal 147.410 maar kan oplopen tot maximaal ruim 515.000 als er geen pensioen of lijfrentes zijn voor de langstlevende. Met een vruchtgebruik testament is de kans groot dat uw echtgenote beter haar vrijstelling benut en dat de kinderen dan dus ook lager aangeslagen worden voor het successierecht.


Mijn advies: ga naar de notaris en laat een combinatietestament opstellen. Daarmee kunnen uw vrouw en de kinderen de fiscaal meest handige oplossing kiezen, nadat u overleden bent. Een combinatietestament biedt namelijk nog veel flexibiliteit om andere keuzes te maken en het dus fiscaal voordelig in te richten.

Bron: Overgeld.nl 23 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant