Ouderen in serviceflat zijn duur uit
serviceflat DEN HAAG - Ouderen met een koopappartement in een serviceflat betalen honderden euro's te veel belasting, omdat de woz-waarde tot wel drie keer de verkoopprijs van de woning wordt geschat.


Dat zeggen Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) en Platform Serviceflats Nederland (PSN) na landelijk onderzoek onder ruim 4500 appartementen. De hoge taxatie kost een oudere gemiddeld 203 euro meer aan gemeentelijke belastingen, huurwaardeforfait en waterschapsheffing. Die worden bepaald aan de hand van de woz-waarde, de waarde die de gemeente toekent aan je woning.


Gemeenten zijn niet realistisch bij vaststelling van de woz-waarde, zegt directeur Marjan Stippenberg van PSN, brancheorganisatie voor serviceflats. ,,Zij schatten de waarde van de woningen op basis van normale appartementen in de omgeving. Maar de verkoopprijs ligt veel lager dan die van gewone appartementen. Servicekosten in serviceflats drukken namelijk de verkoopprijs van een seniorenappartement.''


In Nederland staan 430 wooncomplexen met zo'n 50.000 serviceappartementen voor senioren. De totale schade bedraagt volgens PSN ruim tien miljoen euro. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat service-appartementen een veel lagere verkoopwaarde hebben dan gelijksoortige appartementen zonder servicekosten. De wet zegt echter dat servicekosten een persoonlijke verplichting zijn die geen invloed hebben op de hoogte van de taxatie.


Inmiddels ontstaat er volgens rechters wel een scheefgroei bij serviceflats, omdat kleine appartementen relatief veel hoger worden aangeslagen voor de woz-waarde dan grote appartementen. Woningen tot zeventig vierkante meter hebben gemiddeld een woz-taxatie van 250 procent van de verkoopprijs. Bij appartementen boven de honderd vierkante meter is dat 1,6 keer de gemiddelde verkoopprijs.


PSN vindt dat de woz-waarde de economische waarde moet afspiegelen. Gemeenten zien daar niets in. ,,Dan zou je voor elke uitzondering een aparte regeling moeten bedenken. De uitvoeringskosten worden dan zo hoog, dat ik me afvraag of het wel goedkoper is dan nu'', zegt Rob de Korte van de VNG.

Bron: Overgeld.nl 20 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant