Pretparken vrezen terugval bezoekers door hoge btw
Pretparken De Efteling verwacht veel bezoekers kwijt te raken door de voorgenomen belastingverhoging van zes naar negentien procent btw op entreebewijzen. Op basis van onderzoek dat de Universiteit van Tilburg (UvT) in opdracht van de Efteling deed, is de verwachting dat het sprookjespark op korte termijn vierhonderdduizend bezoekers kwijtraakt.

Een toegangskaartje zou door de maatregel zeker dertig euro gaan kosten. Dat is vier euro meer dan de huidige prijs. Op 1 januari volgend jaar moet de verhoging al ingaan. Attractieparken komen door de maatregel volgens docent Vrijetijdswetenschap Pieter Cornelis van de UvT in een neerwaartse spiraal terecht. Door belastingverhoging komen er minder gasten, wat ertoe zal leiden dat de parken minder winst maken en er minder budget is voor nieuwe attracties. Dat laatste heeft een extra negatief effect op de bezoekersaantallen. De parken ontlenen hun bestaansrecht aan de attracties. Op lange termijn zullen er structureel tweehonderdduizend minder mensen naar het park komen. Nu trekt de Efteling jaarlijks nog 3,2 miljoen bezoekers. In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet het verlaagde tarief voor 'kermissen en andere attracties' gaat verhogen. De heffingen moeten het kabinet honderd miljoen euro opleveren.
'Onbegrijpelijk en dom'
Directievoorzitter Ronald van der Zijl van de Efteling noemt het 'onbegrijpelijk' dat een kabinet van 'deze signatuur, met nota bene een minister voor Jeugd en Gezin', een dergelijke maatregel kan bedenken. Juist het grote publiek wil naar ons soort pretparken, zegt hij vrijdag. Veel gezinnen zullen dat nu niet meer kunnen doen. Het is ook nog eens dom, stelt Van der Zijl. Het kabinet verwacht er honderd miljoen mee te verdienen. Maar doordat de bezoekersaantallen zullen teruglopen, hebben wij minder omzet en halen we minder belastinginkomsten binnen. Ook de pretparkenvereniging Club van Elf denkt dat de maatregel niet het gewenste effect zal hebben voor de belastinginkomsten die staatssecretaris van Financin Jan Kees de Jager (CDA) voor ogen heeft. Bij de attractieparken bestaat volgens directeur Jeff Bertus nog onwetendheid over de parken die onder de maatregel zullen vallen. De zinsnede 'andere attracties' is nooit door De Jager uitgelegd. Het is heel moeilijk voor de parken dat ze daarover nog niets weten. Volgens Bertus zijn de parken al bezig met het uitzetten van het beleid voor volgend jaar en moeten ze weten of de belastingverhoging per 1 januari ook voor hen zal gaan gelden.
'Oneerlijk'
Bertus zegt dat het kabinet met de belastingverhoging ook oneerlijke concurrentie creert tussen verschillende vormen van cultuur. Hij kan het plan van minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) om alle musea voor kinderen tot 13 jaar gratis toegankelijk te maken niet rijmen met het voornemen de belastingtarieven voor pretparken met dertien procent te verhogen. Het lijkt erop dat cultuur voor gewone mensen duurder wordt gemaakt dan cultuur met een hoofdletter C. Met het financile beleid van het kabinet moet in het najaar nog worden ingestemd door de Tweede Kamer. De Club van Elf-directeur vestigt zijn hoop dan ook op de Kamer.
Bron: De Pers 29 juni 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant