Pvda wil toch iets doen aan topinkomens
topinkomens PvdA-minister van Financin Wouter Bos wil geen belastingmaatregelen nemen om de topinkomens aan banden te leggen. Zijn eigen fractie in de Tweede Kamer legt zich daar niet bij neer en wil meer druk op werkgevers en werknemers. Met wettelijke maatregelen als stok achter de deur.


DEN HAAG - Het was een van de aanvallen van PvdA-leider Wouter Bos op zijn CDA-opponent Jan Peter Balkenende, in de verkiezingscampagne vorig najaar. ,,Noem me drie voorbeelden dat dit kabinet iets heeft gevraagd van mensen met de hoogste inkomens. Twee misschien ... En dan,,, drong Bos aan, toen Balkenende antwoord schuldig bleef. Vijf maanden later is Bos zelf minister van Financin. Het is voorjaar en zoals elk jaar publiceren Shell, Philips, Numico en andere grote bedrijven de inkomens van hun topbestuurders. Twaalf van hen verdienden in 2006 meer dan 2 miljoen euro aan loon en bonussen. En net als in voorgaande lentes eisten de linkse fracties in de Tweede Kamer dat het kabinet ingrijpt.


In een brief aan de Tweede Kamer antwoordde minister Bos zaterdag, dat het nieuwe kabinet 'de zorgen deelt'. Maar een 'graaitaks', zoals vakcentrale FNV wil, gaat Bos en zijn CDA-staatssecretaris Jan Kees de Jager te ver. Dat zou volgens hen alleen maar de brutosalarissen opstuwen, omdat bestuurders onder de streep hetzelfde bedrag willen.


Het nieuwe kabinet wil de ondernemingsraden wel een adviesrecht over de inkomens en bonussen geven. Daarmee kunnen ze de raad van commissarissen, die de beloningen vaststelt, onder druk zetten.


Met dit antwoord is het voor SP en GroenLinks makkelijk schieten. Kamerlid Ewout Irrgang gaat morgen tijdens een Kamerdebat dezelfde vraag stellen aan minister Bos: ,,Noem me dan n voorbeeld!''


De SP wil een einde aan beloningen in aandelen en opties. De PvdA-fractie wil dat het kabinet werkgevers onder druk zet om buitensporige topinkomens aan te pakken. Kamerlid Paul Tang wil dat het kabinet zich 'ietsje ambitieuzer' opstelt en sluit fiscale maatregelen niet uit, als werkgevers en werknemers niets afspreken.


CDA en VVD zien niets het aanpakken van de topinkomens in het bedrijfsleven. Het CDA vreest dat bedrijven Nederland gaan mijden. VVD-Kamerlid Frans Weekers spreekt van een ,,jaloeziebelasting''.


CNV-voorzitter Ren Paas denkt net als minister Bos dat belastingmaatregelen niet werken. Hij meent dat de publieke opinie het effectiefste drukmiddel is.

Bron: Nederlands Dagblad 10 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant