Raak ik toeslagen kwijt door spaargeld
toeslagen Ik ben sinds 2004 gescheiden. Ik heb 2 kinderen, een zoon van bijna 17 en een dochter van 14. Ik werk 18 uren per week in een verpleeghuis en verdien daarmee 1.168 bruto per maand. Hierdoor heb ik recht op 36 zorgtoeslag, 175 huurtoeslag en 181 GVS uitbetaling. Met deze toeslagen lukt het me redelijk om rond te komen.


Inmiddels is het huis van mijn ex en mij verkocht en binnenkort ontvang ik het geld uit de overwaarde, dit is ruim 90.000. Dit geld wil ik graag vast laten zetten, om later eventueel een huis van te kopen. Raak ik hierdoor wellicht mijn toeslagen kwijt?


U zult uw toeslagen in ieder geval gedeeltelijk kwijtraken. Wat de gevolgen precies zijn verschilt per toeslag.


Bij de zorgtoeslag gaat het om uw inkomen, zowel uw salaris (inkomen in box 1) als uw inkomen uit spaargeld (inkomen in box 3). Bij het inkomen uit spaargeld gaat het overigens niet om het werkelijke inkomen dat u uit uw spaargeld hebt ontvangen, maar om het fictieve inkomen. De belastingdienst gaat er vanuit dat u per jaar 4% rendement op uw spaargeld maakt. Dat wordt gezien als uw inkomen in box 3. Heel grof berekend (want ik heb geen rekening gehouden met vrijgestelde bedragen etc.) , wordt u als u 90.000 heeft, door de belastingdienst aangeslagen voor een inkomen in box 3 van 3.600. Op www.toeslagen.nl kunt u berekenen hoeveel uw zorgtoeslag dan nog zal zijn.


Bij de huurtoeslag zijn de regels strenger. Wanneer men (fictief) inkomen in box 3 heeft, bestaat er (behalve in zeer uitzonderlijke gevallen) geen recht meer op huurtoeslag.


Ik weet niet wat u verstaat onder GVS-uitbetaling. Bij degene die u deze betaling doet kunt u navragen of inkomen in box 3 gevolgen heeft voor deze uitbetaling.

Bron: Overgeld.nl 8 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant