Rioolheffing in tien jaar tijd verdubbeld
Rioolheffing GRONINGEN - De rioolbelasting is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van het Coelo, een onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit Groningen. Het rioolrecht, zoals de heffing officieel heet, stijgt sinds 1998 met 6 tot 8 procent op jaarbasis. Dit jaar gaat de belasting weer met 6,7 procent omhoog, een stijging van gemiddeld 9 euro.


De gemeenten zeggen het geld nodig te hebben om nieuwe milieuregels na te kunnen leven en om riolen te vervangen. Gemiddeld betalen burgers nu 144 euro voor het gebruik van het riool. Er zijn uitschieters tot 350 euro.


Daar komt bij dat gemeenten die nog geen rioolrecht kenden, dat nu invoeren, terwijl andere gemeenten met de post hun kostendekking vergroten. Door de inperking van de OZB in 2006 - het gebruikersdeel werd dat jaar afgeschaft - is het moeilijker om de riolering uit de algemene middelen te bekostigen. Om deze redenen zal het rioolrecht ook de komende jaren sterk stijgen, zegt het Coelo.


De totale gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar met gemiddeld 3,8 procent. Daaronder wordt verstaan het gemiddelde bedrag dat een (meerpersoons) huishouden in een bepaalde gemeente betaalt aan OZB, rioolrecht en reinigingsheffing.


Voor het gemiddelde huishouden stijgen deze woonlasten dit jaar met 22,53 euro. Dat is bijna drie maal zoveel als de inflatie. De woonlasten dalen het meest in Hunsel (opgegaan in Leudal; 18 procent) en stijgen het sterkst in Leiden (+38%), Haarlemmermeer (+16), Hilversum (+14), Leeuwarden (+13), Venlo (+12), Utrecht (+11) en Rotterdam (+10).


Deze gemeenten behoren nog niet tot de duurste in het land. De woonlasten in Blaricum, Abcoude en Bloemendaal komen al boven de 1000 euro uit, terwijl de meeste gemeenten daar de helft van nodig hebben. Reeuwijk, Wassenaar, Muiden, Haaren (NB) zijn ook duur, net als het gewone Bergambacht dat 810 euro van zn bewoners vraagt.


De goedkope gemeenten zijn vooral in het noorden van het land te vinden. Ameland, Eemsmond, Staphorst en Ermelo vragen minder dan 500 euro, net als Groesbeek en Terneuzen in Zeeland. De goedkoopste grotere gemeente is Tilburg met 483 euro aan woonlasten.


In de goedkoopste gemeente betalen huishoudens 437 euro (Terneuzen) en in de duurste 1.089 euro (Blaricum). De gemiddelde woonlasten liggen op 613 euro.


Overigens zijn ook de paspoorten en de rijbewijzen dit jaar veel duurder geworden. Een nieuw paspoort kost in bijna alle gemeenten nu 47 euro, hetgeen een stijging betekent van 20%. Het rijbewijs werd gemiddeld 13% duurder.

Bron: Algemeen Dagblad 24 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant