Ruzie onder winkeliers over nieuwe belasting
winkeliers AMSTERDAM - De grootwinkelbedrijven verzetten zich massaal tegen een nieuwe belasting om investeringen in veiligheid en schoonmaakkosten in winkelgebieden te financieren. Daarmee halen ze zich de woede op de hals van de collega's van kleinere winkels, die de heffing juist toejuichen.


Zij zien het als een kans om samen de winkelcentra te verbeteren. Volgens de landelijke winkelketens, vertegenwoordigd in de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), is er echter absoluut geen draagvlak voor de zogeheten Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering. ,,We gaan niet betalen voor iets wat de gemeente gewoon al verplicht is te doen, namelijk de veiligheid waarborgen en de straat schoonhouden. Ondernemers betalen voor hun zaak al genoeg belasting, zegt woordvoerder Pieter Walraven van de RND, die met 14.000 leden ongeveer de helft van de omzet in de detailhandel vertegenwoordigt.


,,Dit is gewoon weer een verkapte manier om nieuwe belastingen in te voeren door gemeenten, nadat een andere variant van deze heffing, de BID geheten, al eerder sneuvelde. Eerder nog schreef oud-staatssecretaris Karien van Gennip begin dit jaar de Tweede Kamer dat begonnen kon worden met experimenten voor deze nieuwe belasting.


Het ministerie is al gestart met het ontwerp van een wetsvoorstel, weet MKB Nederland. De Winkelraad van deze ondernemersorganisatie, waarbij 28.000 winkeliers zijn aangesloten, is akkoord met het plan. Inmiddels hebben zich ruim honderd ondernemersverenigingen gemeld omdat ze een proef willen draaien met de BGV. ,,Omdat de grote ketens in de winkelstraten vaak niet meebetalen, draaien de andere winkeliers op voor de kosten voor extra veiligheidsmensen, camera's of het verwijderen van graffiti, zegt woordvoerder Eus Peters.


Stemming

,,Zonder overgrote meerderheid van deelname van winkeliers, via stemming bepaald, mag er helemaal geen verplichte bijdrage worden opgelegd in een winkelgebied. Het is dus puur democratisch. Maar als alle grootwinkelbedrijven dwars liggen kan dat wel vervelend worden. De heffing gaat per gebied namelijk alleen door als de voorstanders meer dan de helft van de waarde van alle winkelpanden in het gebied vertegenwoordigen.

Bron: Telegraaf 30 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant