Slimmere regels kunnen miljarden besparen
miljarden Met slimmere regels kunnen overheden zichzelf, burgers en het bedrijfsleven miljarden euros besparen. Het vorige kabinet heeft de administratieve lasten voor het bedrijfsleven aangepakt, maar de totale kosten van wettelijke regels en verplichtingen gaan richting de 100 miljard euro en daar valt nog heel wat te besparen.


Dat stelt voorzitter Robin Linschoten van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal) donderdag in het Financieele Dagblad. Volgens hem heeft voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken daar veel te weinig aan gedaan: die was meer genteresserd in het buitenland.


Als voorbeelden van slimmere regelgeving noemt Brinkhorst de jaarlijkse APK-keuring voor autos. Kan dat niet elke drie jaar? Maar ook roetfilters, brandvoorschriften, arbowetgeving en regels die overheden elkaar opleggen. Linschoten weet zich gesteund door een recent rapport van de Wereldbank dat Nederland roemt om de berekening van de administratieve lasten bij nieuwe wetten, maar ook stelt dat Nederland kansen heeft laten liggen.


Linschoten heeft zijn hoop nu gevestigd op minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken de kwestie oppakt. Hij denkt dat zij het ministerie weer op de kaart kan zetten. Als EZ irritante regels aanpakt, vergunningen eenvoudiger maakt, staat het weer op de kaart. In de Haagse pikorde staat EZ nu onderaan. Als Actal waren we destijds als de dood dat we onder EZ zouden vallen, dat ministerie krijgt niks klaar.

Bron: Overgeld.nl 1 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant