Suzuki of ferrari iedereen is toch gelijk
iedereen ROTTERDAM - Hoe groter de bak, des te hoger de motorrijtuigenbelasting. Dit plan van het kersverse provinciebestuur van Zuid-Holland valt prima bij de ene autobezitter, de ander trekt een heel vies gezicht. De meest gehoorde opvatting van bezoekers van het tankstation Hofplein: de auto wordt er niet voor ingeleverd.


Baris (20) zit als een prins in een opvallend ogende Jeep Grand Cherokee als hij het tankstation indraait. Naast hem zit zijn nicht maar die wordt overstemd door de brullende V8-motor. Baris heeft geen idee hoeveel motorrijtuigenbelasting de 2000 kilo glimmend metaal kost. De Grand Cherokee blijkt het speeltje van zijn ouders te zijn. Eigenlijk vindt Baris slechts een ding belangrijk: dat iedereen omkijkt als hij op cruisesnelheid langs komt rijden.


Alhoewel: de aangekondigde verhoging zit hem toch niet lekker. ,,Of je nou Ferrari of Suzuki rijdt; iedereen is toch gelijk? Dan moet je ook allemaal hetzelfde betalen, vindt hij.


Kadir (20) is het roerend met Baris eens. Terwijl hij zijn vette BMW (dik duizend kilo) aftankt, spreekt hij schande over de voorgenomen belastingverhoging. Sowieso zijn prijsstijgingen in Kadirs opvattingen belachelijk, ook al wordt de opbrengst omgezet in nieuwe wegen. ,,En voor het milieu is het natuurlijk ook beter als dure autos worden belast, geeft hij schoorvoetend toe. ,,Maar ik laat mijn auto er niet voor staan. Je moet toch wat hebben in het leven?


Leen (63) is groot voorstander van de extra belastingheffing voor patserbakken. Zijn reden: er rijden toch al veel te veel autos. ,,Drukte op de weg, files, iedereen heeft er toch last van? Doe net als in Singapore; pas een nieuwe auto de weg op, als er eentje naar de sloop gaat. Leen hoopt dat meer voertuigbelasting mensen aanmoedigt de auto de deur uit te doen. Hijzelf blijft echter gewoon rijden.


Nee, dan de bewust-scooterrijder Hennie (55). In 1975 heeft Hennie drie weken een auto geprobeerd, maar hij vond het niks. Zijn scooter volstaat prima. Een auto? Neem er als straat met zn tienen eentje, is zijn tip. ,,Dan betaal je weinig belasting en kun je toch alle boodschappen in een keer halen.

Bron: Algemeen Dagblad 20 april 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant