Ter horst verwacht naheffing voor gebruik dienstauto
dienstauto DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verwacht dat ze van de Belastingdienst een naheffing krijgt voor het gebruik van een dienstauto toen ze nog burgemeester van Nijmegen was. Ze heeft dat woensdagavond aan de Tweede Kamer geschreven.


Volgens haar doet de Belastingdienst in meerdere gemeenten onderzoek naar het gebruik van dienstauto's door burgemeesters. Ter Horst verwacht de naheffing voor ritten voor nevenfuncties die niets met haar burgemeesterschap te maken hadden en afgelegde privkilometers.


Onlangs stuurde Ter Horst al een brief naar de Kamer over de fiscale regels voor het gebruik van dienstauto's door commissarissen van de Koningin en burgemeesters van de vier grote steden. Aanleiding daarvoor was de ophef die vorig jaar ontstond toen de commissarissen een forse fiscale bijtelling kregen voor het gebruik van de dienstwagen tussen 2001 en 2005.


Het ministerie van Binnenlandse Zaken compenseerde die naheffingen door zes ton te storten in het Provinciefonds. Over compensatie voor burgemeesters zou Ter Horst nog overleggen met het zogeheten Georganiseerd overleg burgemeesters. Ze heeft minister Wouter Bos van Financin gevraagd dit overleg over te nemen om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.


Fractieleider Geert Wilders van de PVV zegt dat Ter Horst (PvdA) haar brief aan de Kamer heeft geschreven omdat ze kennelijk nattigheid voelt. Wilders heeft meteen schriftelijke vragen aan de bewindsvrouw gesteld. Hij wil weten waarom zij nu pas meldt dat ze als burgemeester van Nijmegen haar dienstauto voor nevenfuncties en privkilometers heeft gebruikt. Wilders noemt het ongepast als burgemeesters dienstauto's priv gebruiken.

Bron: Volkskrant 28 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant