Uitzicht op wc van buren vermindert woz waarde
vermindert Huiseigenaren slagen er dankzij tientallen soms buitenissige klachten in om hun woningbelasting (woz) drastisch te verminderen: een naburige papegaaienkweker, psychiatrische patinten als buren en het wc-raampje van de buurvrouw zijn volgens de rechtbank acceptabele redenen om de aanslag soms te halveren.


Dat blijkt uit onderzoek onder duizenden rechterlijke uitspraken volgens de Wet waardering onroerende-zaakbelasting (woz). De nieuwe aanslag, gebaseerd op de waarde per 2005, valt dezer dagen bij eigenaren, bedrijven en grondeigenaren op de deurmat.


Bom

Een eigenaar ging in geweer tegen de gemeentelijke aanslag en voerde een niet-ontplofte bom in zijn tuin op om de huizenaanslag te verlagen. Hij kreeg ruim 22.000 euro korting.


De kortingen zijn soms fors, maar de rechter blijkt bovendien gevoelig voor steeds nieuwe klachten van eigenaren, zegt fiscalist Monique Ligtenberg die het onderzoek voor vakblad Fiscaal Up to Date verrichtte. Het loont absoluut om bezwaar te maken. Iemand die bij de rechter emotioneel duidelijk maakt wat het betekent om naast een coffeeshop te wonen, maakt best kans.


Ook een kippenmesterij, een kindervakantiecentrum en de aanpassing aan woningen voor een rolstroel doen de jaarlijkse aanslagen overal kelderen. Een stortplaats-in-ruste drukte de heffing met een kwart. Actieve bodemverontreiniging was in Den Haag goed voor 150.000 euro korting.


Zelfs als de aanleg van een treinspoor niet zeker is, kan de huiseigenaar zich beroepen op waardevermindering, aldus de Hoge Raad. Klik hier voor een overzicht van alle spraakmakende rechtszaken waar de woz-waarde werd verlaagd.


Windmolen

Behalve veel standaardgronden voor prijsverlaging - zoals betonrot, sloopplannen of constructiefouten en een naburige fabriek - blijken vooral gemeentelijke plannen voor torenhoge windmolens de woz-aanslag te drukken. De schaduw en het geklapwiek schaden het woongenot, concludeerden rechtbanken in Leeuwarden tot Middelburg. Een hoogspanningsmast naast de deur betekende in Leeuwarden 18.000 euro korting.


De aanslagen verschillen ook nog enorm per gemeente, en gemeentebesluiten zijn soms erg arbitrair. Naar de rechter gaan is daarom vaak interessant, reageert de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH).


Inmiddels hebben eigenaren sinds 2005 ruim 1,78 miljoen aanslagen voor de rechter gebracht. Uit het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat rechters zwoegen onder deze werkdruk, vooral door de toename aan woz-dossiers. Daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen nu woningen duurder blijven worden. Gemiddeld stegen de prijzen vorig jaar 6,65% tot momenteel 243.160 euro.

Bron: Overgeld.nl 23 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant