Vergeet niet uw toeslag op tijd aan te vragen
Vergeet Duizenden mensen dreigen hun recht op een huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag over 2006 te verliezen, zoals u vorige week in De Telegraaf hebt kunnen lezen. Simpelweg omdat zij deze toeslagen niet vr 1 april 2007 hebben aangevraagd.


Er wordt nogal eens geaarzeld over het aanvragen van een toeslag omdat mensen denken dat ze er uiteindelijk toch niet voor in aanmerking komen. Kijkend naar hun bruto-inkomsten concluderen ze dat ze geen recht hebben op een toeslag.


Maar het recht op toeslag hangt niet af van het bruto-inkomen, maar van het toetsingsinkomen. Dat wil zeggen: uw inkomsten minus aftrekposten zoals hypotheekrente en ziektekosten. Door een flinke aftrekpost daalt het toetsingsinkomen, waardoor u soms toch recht kunt krijgen op een huur- of zorgtoeslag. Zonde als u dan niet op tijd een aanvraag heeft ingediend.


Een andere misvatting over de zorgtoeslag is dat aangifte doen voldoende is; de Belastingdienst kan dan toch zien dat er recht bestaat op zorgtoeslag? Een logische gedachte, maar zo werkt het helaas niet. Wanneer u geen toeslag aanvraagt, krijgt u geen toeslag. Wat met een T-biljet wl kan: jaren later alsnog belasting terugkrijgen omdat u bijvoorbeeld in 2003 een aftrekpost bent vergeten, kan met de toeslagen dus nt. Ook al zou u er wel recht op hebben gehad. Te laat aanvragen betekent je recht verliezen.


Wie inderdaad in aanmerking komt voor een toeslag (u kunt dit toetsen via een proefberekening zie kadertje) , zal snel actie moeten ondernemen om de aanvraag nog op tijd, namelijk vr 1 april, bij de Belastingdienst toeslagen te krijgen.


Volgende week zondag is het al 1 april, bij de belastingtelefoon een aanvraagbiljet bestellen duurt dus te lang, wat kunt u dan nu nog doen?


Wanneer u een internetverbinding heeft of van iemand mag gebruiken, is dit snel te verhelpen. U gaat naar www.toeslagen.nl en downloadt het aanvraagprogramma 2006 van de toeslag die u wilt hebben. Na het invullen verstuurt u het formulier elektronisch. Dit kan nog prima vr 1 april, dus op tijd.


U kunt de Belastingdienst niet verzoeken om uitstel van uw toeslagaanvraag tot na 1 april. Maar via een omweg kunt u vaak toch uitstel krijgen. Wanneer u namelijk een aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting ontvangt, kunt u uitstel vragen van het inleveren van uw aangiftebiljet. Wanneer u uitstel krijgt voor het doen van aangifte 2006, dan heeft u tegelijkertijd ook uitstel bij de toeslagen. De uiterste aanvraagtermijn voor de toeslagen wordt dan de nieuwe datum waarvoor u uw aangifte moet indienen.


Er zullen dus mensen zijn die alleen uitstel vragen van hun aangifte inkomstenbelasting omdat ze meer tijd willen voor het indienen van een toeslagaanvraag. U kunt uitstel tegenwoordig telefonisch regelen bij de Belastingtelefoon (tel 0800-0543).


U ziet, het is nog niet te laat, maar de tijd begint wel te dringen. Het zou toch jammer zijn wanneer u er pas op 8 april achter komt dat u recht had op een toeslag. Tenzij u uitstel hebt aangevraagd, is de aanvraagperiode dan echt verstreken. U bent uw recht op toeslag over 2006 dan kwijt.


Proefberekening

Stel dat u denkt dat het hierboven vermelde over u gaat: u hebt mogelijk recht op een of meer toeslagen, maar u heeft ze niet aangevraagd. Om te zien of u inderdaad een recht heeft, kunt u een proefberekening maken. Dat kan via www.toeslagen.nl. U klikt op Hoeveel toeslag kan ik krijgen en vervolgens klikt u door naar de betreffende toeslag. Dan kunt u voor uw eigen situatie zien of u al dan niet in aanmerking komt voor die toeslag.

Bron: Overgeld.nl 24 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant