Vrij van belasting door fout
belasting Een 67-jarige belastingbetaler is op papier miljonair geworden dankzij een fout van de fiscus. Door een grove controlefout op zijn aanslag moet de Belastingdienst bij deze belastingbetaler 3,39 miljoen euro uit laten staan.


Dat heeft het gerechtshof beslist. De man wilde eigenlijk 3419 euro aan hypotheekrenteaftrek opgeven. Hij tikte op zijn aangifte 2001, afkomstig van de officile belastingdiskette, echter 3.419.635 euro in.


De fiscus ontdekte de fout laat, maar het gerechtshof in Den Bosch vindt dat de man recht heeft op het door hem ingetikte vermogen.


Dankzij die enorme hypotheekrenteaftrek, komt zijn belastbaar inkomen elk jaar op nul euro uit. Wat hij normaal kwijt is aan belasting, kan hij nu vrij besteden.


We betalen hem geen 3,39 miljoen euro contant op zijn rekening, hij mag voortaan die hele aftrek op zijn aanslag in mindering brengen, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Dit was een grote, eenmalige fout van ons. Er zijn geen andere gevallen bekend: de schade blijft beperkt tot dit bedrag.


Grootste

De misser is volgens fiscalist Monique Ligtenberg een van de grootste blunders ooit van de fiscus, doordat die aanslagen vooral automatisch verwerkt en steeds minder handmatig controleert.


De miljoenenaftrek op de inkomstenbelasting van de belastingbetaler werd door het systeem na enige tijd ontdekt. Een belastinginspecteur viel het miljoenengat laat op, maar liet de fout op zijn beloop.


De dienst eiste later snel het geld terug. Maar de 67-jarige maakte met succes bezwaar.

Bron: Overgeld.nl 15 februari 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant