Weinig steun voor verdere vergroening belasting
vergroening DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA, voelt weinig voor plannen van staatssecretaris Jan Kees de Jager om vanaf 2009 de winstbelasting en de inkomstenbelasting te verlagen en dat te betalen door het verhogen van de milieubelasting.


CDA en VVD denken dat hogere milieuheffingen nadelig uitpakken voor het Nederlandse bedrijfsleven. De SP wijst een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven resoluut af. PvdA en GroenLinks zijn wel te spreken over de voornemens van De Jager.


De CDA-staatssecretaris kwam dinsdag met zijn plannen in interviews met De Telegraaf en Het Financieele Dagblad. De Jager wil de vennootschapsbelasting, die door het vorige kabinet al van 29,6 naar 25,5 procent is verlaagd, onder de 25 procent brengen. Daarnaast denkt hij aan een vermindering van de inkomstenbelasting met een half procent.


De belasting op milieuvervuilende activiteiten zou dan na 2009 met circa 1 miljard euro omhoog moeten. Volgend jaar moeten heffingen op vliegtickets, vervuilende auto's, verpakkingen en dergelijke al 1,1 miljard extra in het laatje brengen.


CDA-kamerlid Frans de Nere denkt dat de hogere milieuheffingen de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten. Ook vreest hij problemen met Japan als de vennootschapsbelasting verder daalt. Dat land merkt landen met een lagere winstbelasting dan 25,5 procent aan als belastingparadijs en straft Japanse dochters in dergelijke landen met heffingen.


VVD-kamerlid Ineke Dezentj zegt dat bedrijven die sterk afhankelijk zijn van energie last zullen hebben van de hogere milieuheffingen, terwijl de meeste winst wordt gemaakt door banken en verzekeraars. Die zouden dan onevenredig profiteren van de lagere winstbelasting.


SP-kamerlid Ewout Irrgang ziet helemaal niets in een lagere winstbelasting voor bedrijven. Volgens hem zullen vooral de multinationals daarvan profiteren.


Ferd Crone (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) juichen de voorstellen van De Jager voor een verdere vergroening van de belastingen toe. Wel vindt Vendrik dat de milieubelasting nog veel meer omhoog moet. Ook zitten PvdA en GroenLinks niet te wachten op een lagere winstbelasting.


De Jager zei dinsdag in een toelichting dat hij overleg gaat plegen met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland over zijn plannen.

Bron: Telegraaf 27 maart 2007


Belastingen in het nieuws


Bos gaat topinkomens aanpakken

Maatregel treft helft rijke huizenbezitters

Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel

Salarisstijging top staatsdeelneming volgens cao

Wat gebeurt er als je samen een lot koopt en de hoofdprijs wint

Anwb verhouding belastingen is scheef

Belastingdienst int openstaande schulden in brabant